Ubistvo Vanje (14) izazvalo bijes: Tri stvari nemaju nikakvog smisla s objašnjenjem iz policije

2
Radiosarajevo.ba
Ubistvo Vanje (14) izazvalo bijes: Tri stvari nemaju nikakvog smisla s objašnjenjem iz policije
Foto: Društvene mreže / Vanja G.

Dan nakon što su pronađena tijela devojčice Vanje Đ. (14) i frizera iz Velesa, Pančea Ž. (74), dvije osobe koja naizgled nemaju nikakvu povezanost, cijeli region se digao na noge.

Mnoge je potresla vijest o ove dvije tragedije, ali vijesti koje su odjeknule Balkanom otvorile su i brojna pitanja.

Nestanak Vanje prijavljen je 27. novembra, a makedonski MUP naveo je da je kidnapovana ispred svoje kuće na putu do škole oko 8 sati, kao i da je ubijena iz pištolja dva i po sata nakon otmice.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

S druge strane, Panče se vodio kao nestao od 22. novembra, ali je porodica prijavila 24. novembra njegov nestanak, kao i nestanak njegovog automobila, koji je korišten za otmicu obje žrtve, a koji je potom pronađen zapaljen nadomak Skoplja. Njihova tijela pronađena su nedaleko jedno od drugog u okolini Skoplja, a kako tvrde iz MUP-a, motiv ubistva je koristoljublje.

Međutim, u ovom slučaju ističu se tri nelogičnosti:

Vanja (14) i Panče se nisu poznavali

Oglasila se kćerka ubijenog frizera i objasnila da se Vanja i njen otac nikada nisu u životu sreli, kao i da ni ona, a ni bilo ko drugi u porodici nije poznavao Vanju. Javnost je iznenadila i drastična razlika u godinama ubijenih, jer penzioner i tinejdžerka prema prvim informacijama nemaju dodirnih tačaka.

[facebook]https://www.facebook.com/photo/?fbid=10226522087852331&set=pcb.10226522100452646[/facebook]

"Ni moj otac ni iko od nas nisu lično poznavali djevojku. Ja sam u policijskoj stanici, još ništa ne znam, osim da je moj otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara, čujem da je motiv ubistva koristoljublje. Nisam čitala saopštenje MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu više ništa da kažem, jer ni ja nemam detalje", rekla je kćerka sinoć.

Naručilac ubistva, Lj.P. navodi se kao poznanik ubijenog Pančea, sa kojim je dovođen u vezu zbog navodnog vađenja zlata. Sa druge strane, objave po društvenim mrežama navode da je Panče živio lagodan život, zahvaljujući svom poslu.

Motiv otmice i ubistva

Vanja Đ. je kidnapovana na putu do škole, a kao mogući motiv otmice navodi se otkup od njenih roditelja, prenijela je makedonska televizija Telma.

Njen nestanak je prijavljen u 7.35 sati, a ubijena je oko 10 sati istog dana. Postavlja se pitanje ako je motiv bila iznuda, kako niko od otmičara u tih sat i po vremena nije pozvao Vanjine roditelje i tražio novac. S druge strane, u javnosti se poteglo pitanje šta je otmičarima, ako je istina da je motiv bio novac, ukazivalo da Vanjini roditelji imaju novac, imajući u vidu da je njena majka izjavila da žive skromno i normalno.

Нема толку силни зборови кои можат да ја искажат болката и гневот за прерано згаснатиот живот на Вања. Чувствувам...

Posted by Goran Gerasimovski on Sunday, December 3, 2023

Njena majka je istakla da njen suprug ne koristi društvene mreže, jer, kako je navela "ne žele svi da rizikuju svoj život". Nije poznato čime se porodica Vanje bavi. Otac ubijene djevojčice sinoć je priveden na saslušanje u okviru istrage.

Različita vremena prijave nestanka

Policija je prije dva dana objasnila da je Vanjin nestanak prijavljen u različito vrijeme.

Njen otac Aleksandar je, prema pisanjima tamošnjih medija, 27. novembra u 11 sati prijavio da je istog dana oko 7.27 sati njegova maloljetna kćerka već izašla iz stana i krenula u Osnovnu školu "Johan Hanjrih", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Njegova izjava je izazvala pometnju u javnosti, jer ta nova informacija uporedila sa informacijom kada je majka Zorica prijavila Vanjin nestanak.

"Majka djevojčice je prijavila njen nestanak 27. novembra, u 8.35 sati, kada je pozvala broj hitne pomoći. Prijavama je potom proslijeđena nadležnim institucijama. Otac je pak, zvanično prijavio nestanak tek u 11 časova, u policijskoj stanici",  saopštio je MUP Sjeverne Makedonije.

КРАЈНО ВОЗНЕМИРУВАЧКИ ВЕСТИ!!! Македонци, до нашата партија Македонски Концепт пристигнаа крајно вознемирувачки вести...

Posted by Петар Богојески - Petar Bogojeski on Sunday, December 3, 2023

U javnosti se odmah nakon što su se otkrili jezivi detalji zločina, poteglo pitanje zbog čega su roditelji nestanak kćerke prijavili u različito vrijeme, odnosno sa više od dva sata razlike. Mediji su tokom potrage pisali da je sve izgledalo kao majka i otac nemaju dobru komunikaciju, imajući u vidu dva upućena pozivima nadležnima, nezavisno jedan od drugog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije