Ubistvo koje je zgrozilo Balkan: Počelo suđenje monstrumu Tinu Šunjergi

Radiosarajevo.ba
Ubistvo koje je zgrozilo Balkan: Počelo suđenje monstrumu Tinu Šunjergi
U Županijskom sudu u Zadru počelo je suđenje Tinu Šunjergi (19) optuženom da je 25. marta 2017. u mjestu Vodice ubio svoje roditelje hicima u potiljak.

Ulazeći u sudnicu Županijskoga suda u Zadru Tin Šunjerga (20) kratko se osvrnuo po prostoriji, da bi potom je sjeo na optuženičku klupu, nakon čega su mu pravosudni policajci skinuli lisice. Svo vrijeme je uglavnom zurio u pod, osim kad je na pitanje predsjednice sudskog vijeća za mlade Sandre Radanović tiho odgovorio da se slaže s predlogom o isključivanju javnosti s cijele glavne rasprave.

To su, naime, predložili advokati ubijenih Marina i Silvane Šunjerge.

Oni nisu bili u sudnici, a u obrazloženju zahtjeva za isključenje javnosti navedeno je kako su mediji tokom istrage objavljivali niz senzacionalističkih tekstova u kojima je bilo i dosta poluistina. Osim toga, navodi se kako bi oštećeni prisustvom medija u sudnici bili dodatno traumatizovani.

Isključivanjem javnosti umanjila bi se njihova emocionalna patnja”, stoji između ostalog u zahtjevu za isključenje javnosti.

Punomoćnici oštećenog još su dodali kako je potrebno da se utvrdi materijalna istina, ali i da se spriječi njihova dalja i nepotrebna patnja. S tim predlogom složili su se i advokati optuženog, kao i zamjenik županijskog državnog advokata iz Šibenika koji zastupa optužbu.

A osim Tina Šunjerge na optuženičku klupu sjeo je i I. Š. koji je bio sa njim u trenutku ubistva majke. Šunjergi se sudi pred sudskim vijećem za mlade, jer je mlađi punoljetnik.

Podsjetimo, Državno pravosuđe tereti 19-godišnjaka za dva teška ubistva iz bezobzirne osvete izvršeno na posebno okrutan način, za što može dobiti kaznu zatvora i do 50 godina. Ukoliko sud ublaži samu kvalifikaciju djela, Šunjergi za svako ubistvo prijeti po 20 godina iza rešetaka, što je ukupno 40 godina.

“Mi ćemo predložiti da se sudi po blažem zakonu, ali smo svjesni težine i okolnosti ovog kaznenog djela, rekao je advokat Karlo Surić koji brani Tina. Surić je Šunjergi dodijeljen po službenoj dužnosti.

Tin je u subotu 25. marta 2017, najprije oko 16 sati pri povratku iz polja hicem iz pištolja u glavu ubio majku Silvanu (46) u trenutku kad je sjela za volan svog automobila, da bi oko 17.30 sati u garaži porodične kuće u Čistoj Velikoj ubio i svog oca Marina (45), pucnjem u potiljak sa udaljenosti od 30 sentimetara. Prethodno je provalom u sef, došao do očevog privatnog pištolja.

Ubio sam ih jer su me stalno psihički pritiskali

Nakon ubistva, na pitanje advokata zašto je počinio ovaj monstruozni zločin, Tin je rekao: 'Ubio sam ih jer su me psihički stalno pritiskali, prigovarali mi zbog škole i društva u kojem sam se kretao'.

Prije toga istražiteljima je takođe bez emocija i zamuckivanja ispričao sve detalje zločina.

“Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin potiljak i opalio. Krv je prsnula svuda. S pištoljem sam krenuo kući. Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku okrenuo se leđima i sagnuo. Prislonio sam mu cijev pištolja na potiljak i pucao”, rekao je ubica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije