Split / Ubio trudnu djevojku u Ukrajini, osuđen na 35 godina zatvora

16. 05. 2022. u 15:00:00 Hina

Shares: 0

Na 35 godina zatvora danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Branimir Čaleta, optužen zbog teškog ubistva posebno ranjive osobe, nakon što je svoju djevojku nasmrt pretukao u hotelu u Ukrajini jer je zatrudnjela s drugim muškarcem.

Riječ je o ponovljenom suđenju provedenom nakon što je Vrhovni sud zaključio da je u novom postupku potrebno dopunskim vještačenjem utvrditi u kojoj je mjeri ubica bio uračunljiv.

Čaleta je optužen za teško ubistvo iz septembra 2013. svoje tada godinu dana starije djevojke Ganne Kitajeve, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, izudarao ju je tupim tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu u hostelu Minora u Dnjepropetrovsku.

Nakon toga joj je smrskao lubanju i lice i ubio nerođeno dijete "neutvrđenim masivnim tupotvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom".

Potom joj je skinuo odjeću, zamotao tijelo u plahtu i sakrio ga ispod kreveta pa je pobjegao i odbacio na smetlište uz cestu njezinu i svoju krvavu odjeću te njen mobitel. Na izricanju presude nije se pojavio.

Sutkinja Ivona Rupić ustvrdila je da se činjenično opis djela nije promijenio, a zatvorska kazna je identična jer su vještaci ostali decidirani kod teze kako je Čaleta bio u potpunosti uračunljiva osoba.

"Sud, naravno, poklanja vjeru vještacima i njihovim nalazima i mišljenjima", podvukla je sutkinja.

Odbacila je navode odbrane kako je sud nasjeo na navode optužbe. Prilikom odlaska s rasprave 2. septembra 2020. Čaleta je pobjegao pravosudnim policajcima kod ulaska u kombi.

Policija je za njim tragala više od osam sati, a na terenu su bile brojne snage i psi tragači. Policija je blokirala ulaze i izlaze iz grada gdje se pregledavalo svako vozilo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA