Ubijanje ženskih fetusa rasprostranjeno po Balkanu

Radiosarajevo.ba
Ubijanje ženskih fetusa rasprostranjeno po Balkanu

Poznato je da se ženski fetusi namjerno uništavaju u Indiji i Kini, ali list Süddeutsche Zeitung piše da ova praksa nije nepoznata ni na prostoru Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore, što je dovelo do viška muškaraca u društvu koji će imati dramatične društvene posljedice.

Indija: Spol djeteta kao razlog abortusa
Kina: Politika jednog djeteta i njene posljedice

U tekstu pod naslovom Visoka tehnologija ispunjava tradicionalne želje, njemački list navodi da u Albaniji već sada na 100 novorođenih djevojčica dolazi 112 dječaka, što je situacija ista kao u Indiji gdje femicid već decenijama spada u ključne socijalne probleme.

Riječ je o prekidima trudnoće, uglavnom pod pritiskom muža i njegove porodice, u slučajevima kada se utvrdi da je riječ o ženskom fetusu, ali i o ubijanju novorođenih ženskih beba. Situacija nije mnogo bolja ni u nekoliko drugih balkanskih zemalja.

Kako za Süddeutsche Zeitungnavodi stručnjak za stanovništvo Christophe Guilmoto sa Instituta za razvoj Univerziteta Pariz Decartes, na Kosovu na 100 rođenih djevojčica dolazi 110 dječaka, u Crnoj Gori 109, a u Makedoniji 106.

Prosječni odnos spolova kod novorođenčadi širom svijeta je 100 naprema 105 u korist dječaka. Ovaj „višak“ dječaka kasnije se neutrališe zbog veće smrtnosti muške djece, ali kada je broj dječaka nesrazmjerno veći od broja djevojčica, demografska struktura se drastično remeti.

Na Balkanu je, kako Guilmoto navodi, "višak" dječaka upadljiv prije svega u albanskim sredinama. "Želja roditelja da neizostavno dobiju muške nasljednike, specifičnost je albanskog kulturnog kruga", smatra ovaj stručnjak, dodajući da je to zajednička specifičnost muslimana, katolika i pravoslavaca u Albaniji.

"Koliko god to saznanje bilo bolno, abortusi u slučaju ženskih fetusa su tamo kulturološki fenomen koji ima korijene u arhaičnom poimanju porodice", smatra pariski stručnjak.

Albansko ministarstvo zdravlja je krajem 2012. organizovalo savjetovanje na kojem je bio i Guilmoto nakon kojeg je ustanovljena radna grupa koja će se baviti problemom abortusa ženskih fetusa. No, kako ocjenjuje njemački list, čak i ako se povede uspešna akcija protiv ove vrste diskriminacije, negativne posljedice osjećat će se još decenijama.

To je zato što dječaci zadržavaju porodično ime kojeg se djevojčice udajom najčešće odriču, a tradicionalno je i da se o ostarjelim roditeljima brinu sinovi. Tokom vladavine socijalizma u Albaniji je abortus bio zabranjen, a prenatalnih pregleda nije ni bilo, navodi Süddeutsche Zeitung. Nakon sloma režima, abortus je dozvoljen do 12. sedmice trudnoće, a roditeljima je omogućen pristup prenatanoj dijagnostici. Međutim, u toj ranoj fazi trudnoće često je nemoguće sa sigurnošću utvrditi spol bebe. Guilmoto navodi da "svi ginekolozi u Albaniji znaju da roditelji žele saznati spol djeteta" i znaju da često dolazi do abortusa kada se utvrdi da je beba ženskog spola. Da bi se spriječilo da na svijet dođu djevojčice, veoma su rasprostranjeni ilegalni pobačaji, u odmakloj trudnoći.

Posljedice po cijelo društvo

Guilmoto razvoj ovakvih spolno uzrokovanih abortusa naziva „alarmantnim“, jer nesrazmjer spolova dovodi do toga da muškarci više nisu u stanju naći partnerke i oženiti se, a nedostatak žena dovodi i do povećanog nasilja prema ženama. U zemljama sa nesrazmjerno većim brojem muškaraca nego žena, kako pokazuje studija Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo UNFPA, rastu nasilje, prostitucija i trgovina ženama. Pored toga povećava se broj prinudnih brakova već u djetinjstvu, kao i broj samoubistava među ženama koje ne mogu izdržati pritisak rađanja muškog djeteta.

Süddeutsche Zeitung smatra da bi se ovim problemom trebala pozabaviti i Evropska unija, budući da zemlje u kojima se femicid nad ženskim fetusima dešava vode pristupne pregovore o članstvu u EU.

U svijetu, femicid je najrasprostranjeniji u Indiji i Kini. Prema riječima Guilmota, u azijskim zemljama „nedostaje“ više od 117 miliona žena, a širom svijeta više od 160 miliona.

Vezano:
It's a girl: Kampanja protiv nestajanja djevojčica

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije