U zatvoru se ubio Harald Kopitz koji je ubio troje djece u Zagrebu

1
Radiosarajevo.ba
U zatvoru se ubio Harald Kopitz koji je ubio troje djece u Zagrebu
FOTO: Facebook / Harald Kopitz ubio troje svoje djece

Oko 17 sati Harald Kopitz u zatvoru u Lepoglavi počinio je samoubistvo.

Kako piše Jutarnji list, odmah je pozvana Hitna pomoć, međutim Kopitz je preminuo u vozilu Hitne pomoći. Vijest o samoubistvu službeno je potvrđena u Ministarstvu pravosuđa koje utvrđuje sve okolnosti samoubistva i tokom večeri očekuje se i službeno saopćenje Ministarstva.

Podsjetimo, Harald Kopitz u junu je nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora. U suđenju iza zatvorenih vrata, koje je isti dan počelo i završilo, Kopitz je priznao krivnju za trostruko teško ubistvo.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Maksimalna kazna

Harald Kopitz za jezivi zločin ubistva troje djece osuđen na 50 godina zatvora

Harald Kopitz za jezivi zločin ubistva troje djece osuđen na 50 godina zatvora

Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina. U kaznu mu je bilo uračunato vrijeme provedeno do sada u pritvoru. Prema presudi, Kopitz je bio dužan platiti i troškove krivičnog postupka, plus troškove advokata po službenoj dužnosti.

Peteročlano sudsko vijeće za mladež na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u istom danu, nakon dvoipolsatnog održanog ročišta te još isto toliko vijećanja.

"Iskoristili ste povjerenje vlastite djece. Iako svjesni da su zbog svoje niske hronološke dobi bespomoćna i potpuno ovisna o vašoj brizi i zaštiti o njihovim potrebama, dali ste im na konzumaciju prethodno pripremljeni napitak od kakaa u koji ste smrvili najmanje 30 tableta Diazepama. Djeca su taj napitak, vjerujući vam kao ocu, popila, nesvjesna ugrožavanja zdravlja i života te su uslijed toga preminula od akutnog trovanja. Počinili ste to na podmukao način. Bili ste jedini garant njihovih života u tom trenutku, djeca su vam beskrajno vjerovala, a vi ste tri male osobe lišili života na početku njihova odrastanja uskrativši im budućnost", rekla je u obrazloženju presude sutkinja naglasivši i da je majci ubijene djece oduzeo najveću vrijednost čije posljedice osjeća i cijela zajednica.

Podsjetimo, riječ je o užasu od 24. na 25. septembar 2021. godine u Zagrebu kada su četverogodišnji dječak i sedmogodišnji blizanci provodili uobičajenu večer s ocem dok je njihova majka, bivša Kopitzova partnerica, bila na službenom putu te je ocu svoje djece s punim povjerenjem ostavila mališane.

Kopitz im je priredio večeru. Svakom je pomogao potom da se otušira nakon čega im je dao da gledaju crtiće. Tad je već imao skovan bolestan plan čije će posljedice zgroziti cijelu zemlju, a njega pretvoriti u oca monstruma.

Oko 22 sata otopio je 30 tableta Diazepama u pripremljeni topli kakao nakon čega je takav smrtonosni napitak ulio u dječje flašice na kojima su bila slova njihovih imena. S punim povjerenjem dva sinčića i kćerkica su taj kakao nakrcan lijekom popila, a Kopitz je itekako bio svjestan da će takav koktel za mališane biti poguban.

Tijela pokrio

Djeca su preminula od akutnog trovanja u dječjoj sobi, a neki od njih su usnuli čvrsto držeći u rukama plišane igračke s kojima su, najvjerojatnije, i inače odlazili na počinak. Njihova tijela zatim je pokrio poplunom preko glave, nakon čega je Kopitz odlučio presuditi i sebi nagutavši se tableta za snižavanje pritiska.

Prije tog finalnog čina u kojem nije uspio, 11 minuta poslije ponoći 25. septembra 2021. Kopitz je na Facebooku objavio najavu zločina ukazujući na samoubistvo jer je ostao bez djevojke i novca, ali i jer mu ni njegova braća masoni nisu pomogli iako im se obraćao za pomoć.

Tu dramatičnu objavu su vidjeli njegovi prijatelji, pa su se zbog toga 50-ak minuta kasnije užarili telefoni policije čiji su se uposlenici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. U stanu tokom uviđaja kriminalisti su uočili i punu bocu skupocjenog šampanjca Dom Pérignon na kojoj je bio stavljen papirić sa porukom "For your new life".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije