U Zagrebu održan protest protiv homofobije

Radiosarajevo.ba
U Zagrebu održan protest protiv homofobije

Udruženje Zagreb Pride jučer je organizovalo protest pod nazivom Ljubi bližnjeg svog ispred Zagrebačke katedrale zbog homofobne kampanje katoličke crkve. Na protestu je učestvovalo oko hiljadu građana, a skup je obezbjeđivao veći broj policajaca. 

Sistematska demonizacija LGBT populacije

Organizatori su u pozivu za protest naveli da je u proteklih mjesec dana Katolička crkva vodila homofobnu kampanju, kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj u kojoj se lezbejke, gejevi, biseksualni i transrodni građani sistematski demonizuju, a pominjanje njihovog postojanja naziva se razaranjem čovjeka.

Udruženje Zagreb Pride ukazalo je i na to da crkva masovno dijeli letke u kojima se homoseksualnost proglašava protivprirodnom, Božić pretvara u praznik mržnje prema polnim manjinama, a biskupi čine sve što mogu da pogaze njihovo dostojanstvo.


"Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo! Dođite ljubiti bližnjeg svog pred katedralu zajedno sa Zagreb Prideom", navedeno je u pozivu na protest uz naznaku da to neće biti "masovno ljubljenje".

Zagrebačka nadbiskupija zatražila je da policija drži učesnike protesta dalje od ulaza u katedralu kako bi vjernici i turisti mogli ulaziti u nju. Katolička udruženja pozvala su na bojkot protesta, ali i odsustvo nasilja prema učesnicima.

Skup protiv homofobije ipak je okupio i grupu desničara koji su protestovali protiv njega. Demonstranti protiv ovog okupljanja ispred Katedrale vrijeđali su LGBT populaciju standardnim uvredama, a bilo je i povika "Za dom spremni!"

Homofobna istupanja katoličkih biskupa dio su sukoba oko programa zdravstvenog vaspitanja koje vlada i ministarstvo obrazovanja uvodi u škole, pri čemu je za neke roditelje od četiri poglavlja sporno samo ono o spolnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije