U Zadru javna rasvjeta ubila psa i povrijedila ženu

Radiosarajevo.ba
U Zadru javna rasvjeta ubila psa i povrijedila ženu

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sazvao je hitni sastanak sa stručnim službama i koncesionarom odgovornim za javnu rasvjetu zato što je labradorku Kiru, koja je sinoć izašla iz mora i mokra stala na podnu rasvjetu koja osvjetljava zadarske bedeme u Foši, ubila struja, javlja Hina.

Strujni udar lakše je povrijedio vlasnicu labradorke, koja je sinoć primljena u zadarsku Opštu bolnicu, a jutros je iz nje puštena.

Zabranjeno kupanje na tom dijelu

Kalmeta je osnovao i komisiju koje će utvrditi činjenice i okolnosti u kojima se to dogodilo. Dok se ne utvrde sve činjenice i okolnosti, dekorativna rasvjeta u Foši biće isključena, a do daljnjeg je zabranjeno kupanje na tom dijelu rive.

"Grad Zadar je siguran grad u kojemu se redovno održava sistem javne rasvjete i nedopustivo je da se ovakav ili sličan slučaj ikada više ponovi", navodi se u saopštenju gradonačelnika i izražava žaljenje zbog tog događaja.

Maja Berber, vlasnica labradorke Kire, prošla je s manjim opekotinama.

"Mi smo nakon osvježenja u moru krenule, kao i obično, Fošom. Kira je već bila prošla tu nesrećnu svjetiljku i vratila se kad je mene struja stresla. Ona je stala na susjednu i u tom nas je trenutku udar bacio na pod. Mene i nju je odgurnula moja prijateljica, a ja sam nakon toga pokušala spasiti psa reanimacijom, ali bilo je kasno", rekla je šokirana Maja Berber.

Takođe je rekla da je tim putem sinoć prošlo 50-ak osoba, među kojima je bilo i djece, a kako je poslije u bolnici saznala, to nije prvi put da se tako nešto dogodilo.

Odgovorni su znali da je i prije bilo strujnih udara i da su građani primani u bolnicu jer ih je stresla struja s ukrasne rasvjete bedema u Foši.

"Moja Kira je imala više od 30 kilograma i možete zamisliti šta bi se dogodilo da je tu umjesto nje stalo koje dijete", upozorila je Berber.

Stručne ekipe su jutros poslane na teren, a do daljnjeg je zabranjeno kupanje na tom dijelu rive.

Portparol zadarske Policijske uprave Elis Žodan rekao je kako se još utvrđuju sve okolnosti tog događaja. Na terenu su policijski službenici i radnici trgovačkog društva koje se brine o električnoj rasvjeti u tom dijelu grada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije