U Vukovaru nastavljeni protesti protiv ćirilice

Radiosarajevo.ba
U Vukovaru nastavljeni protesti protiv ćirilice

Protest zbog postavljanja dvojezičnih tabli nastavljen je i danas okupljanjem u Bogdanovcima kod Vukovara, javlja Tanjug.

Povorka od oko 100 članova Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara prošetalo je od spomen-obilježja jedanaestorici ubijenih hrvatskih branitelja do groblja i spomen-obilježja 59 ubijenih branitelja i civila iz tog sela, prenijeli su lokalni mediji.

Predsednik Štaba Tomislav Josić izjavio je novinarima da će se protesti nastaviti sve dok Vukovar ne bude proglašen mjestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti.

On je podržao najavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da će razgovarati s predstavnicima Štaba koji već osmi dan protestuju zbog postavljanja dvojezičnih tabli na latiničnom i ćirličnom pismu na zgradama javnih ustanova u Vukovaru.

Član Štaba Vlado Iljkić rekao je da Vladino ignorisanje Štaba radikalizuje situaciju u cijeloj Hrvatskoj, posebno u Vukovaru. On je ocijenio da bi dalje postavljanje dvojezičnih tabli bilo "dolivanje ulja na vatru" čime bi nestala nada za razgovor.

Iz Štaba su najavili da će se idućih dana protesti održavati u mjestima oko Vukovara, dok bi u tom gradu u subotu bio održan veliki skup pod geslom "Slavonija srcem za Vukovar" na kojem se očekuje nekoliko hiljada učesnika.

Josipović je u intervjuu za današnji Jutarnji list najavio da "priprema neke inicijative" koje bi pomogle u smirivanju napete situacije u Vukovaru i postizanju dogovora oko dvojezičnih natpisa u tom gradu. On je ocijenio da se u Vukovaru mogu ostvariti oba interesa - i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, ali i opravdano uvažavanje ratnih trauma.

Nakon što su u Vukovaru prošlog ponedjeljka osvanule dvojezične table na pojedinim javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tom prilikom su lakše povrijeđena i četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a demonstranti više nisu pokušavali da ih skinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije