U Vojsci Srbije nakon sedam decenija vjerska služba

Radiosarajevo.ba
U Vojsci Srbije nakon sedam decenija vjerska služba

U Vojsci Srbije od danas će, nakon više od sedam decenija, ponovo biti raspoređeni vojni sveštenici - osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan, javlja Tanjug.

Pukovnik Milan Aksić istakao je da, nakon više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire vjerske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika vojske na slobodu vjeroispovesti.

U Generalštab Vojske Srbije biće raspoređeni pravoslavni sveštenik, kapelan i imam, dok će po jedan pravoslavni sveštenik biti na vojnoj akademiji i Vojno medicinskoj akademiji. Petorica pravoslavnih sveštenika biće raspoređeni u jedinicama Vojske Srbije.

Vojni sveštenici - oficiri, neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju.

Vojni sveštenici će imati duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, biće savjetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Nosiće odjeću veroispovesti kojoj pripadaju samo tokom obavljanja bogoslužbene delatnosti, dok će u ostalim prilikama nositi uniformu Vojske Srbije na kojoj će biti istaknuto obilježje vjeroispovesti.

Vlada Srbije je 24. marta 2011. usvojila Uredbu o vršenju vjerske službe u oružnim snagama, a potom je Ministarstvo odbrane potpisalo sporazume sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije