U toku teški razgovori Beograda i Prištine

Radiosarajevo.ba
U toku teški razgovori Beograda i Prištine


Razgovori predstavnika Beograda i Prištine u Bruxellesu vode se u teškoj i mučnoj atmosferi, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, javlja Srna.

Vulin je rekao da je ova runda dijaloga, u kojima kao i ranije posreduje Catherine Ashton, "najmučnija do sada" i istakao da se pred pregovaračima nije u dosadašnjem toku razgovora pojavio nijedan novi papir, te da je "sve već poznato".

On je za B92 rekao da Srbija, kao i do sada, iskazuje izuzetnu spremnost za kompromis, ali da druga pregovaračka strana ne pokazuje fleksibilnost.

"Ništa se spektakularno ovdje ne dešava, puno je pritisaka i mi smo spremni da sve izdržimo", naglasio je Vulin.

Vulin je ocijenio da posebnu snagu Srbiji na tekućim razgovorima daje prisustvo prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, jer je, kako je rekao, očigledno da Vučića u Bruxellesu izuzetno cijene.

On nije želio ulaziti u prognoze koliko bi današnja runda pregovora u Bruxellesu mogla da traje.

"Sve je neizvesno. To što visoka predstavnica EU Catherine Ashton sutra nije u Bruxellesu ništa ne znači. Biće još rundi, mi ne pregovaramo samo zbog datuma. Nama je ispred svega integritet zemlje", rekao je Vulin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije