U toku rasprava o nepovjerenju Janšinoj vladi

Radiosarajevo.ba
U toku rasprava o nepovjerenju Janšinoj vladi

U Skupštini Slovenije je u toku rasprava o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja vladi Janeza Janše, o čemu su najprije govorili šefovi poslaničkih grupa.

Predstavnica predlagača, srtranke Pozitivna Slovenija, Melita Župevc je naglasila da se poslanicima danas pruža mogućnost da izborom Alenke Bratušek za mandatarku polože temelje nove vlade "koja će vratiti optimizam i trezvenim prosuđivanjem pomjeriti stvari naprijed".

Alenka Bratušek za mandatarku vlade

Vođa poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke Jože Tanko je naglasio da neće podržati mandatarku jer je cilj nove koalicije "samo da se Janša ukloni s političke scene".

Prema mišljenju Socijalnih demokrata, glasanje o nepovjerenju je prvi korak da se zaustavi politika koju vodi sadašnja vlada "koja je dio problema i ne obećava izlazak iz krize, te je treba zamijeniti što prije".

Poslanica te stranke Majda Potrata smatra da Vladu, "umjesto socijalnog položaja građana, brine samo političko kadrovanje".

Predsjednik stranke Državljanska (građanska) lista Gregor Virant je u raspravi naglasio da će ta stranka glasati za nepoverenje da bi se presjekla "politička agonija". On je za buduću mandatarku Alenku Bratušek rekao da je to osoba "s kojom se može dogovarati i dogovoriti".

Vođa poslaničke grupe Slovenske Ljudske (narodne) stranke Mihael Prevec je rekao da će ta grupa podržati izglasavanje nepovjerenja, ali s ciljem da dođe do prijevremenih izbora.

Prevec je kritikovao stranku Pozitivna Slovenija što se nije ogradila od Zorana Jankovića, dok je vođa Demokratske stranke penzionera (Desus), Franc Jurša istakao da je i njegova stranka za nepovjerenje jer sadašnja vlada ne radi za rješavanje ekonomske krize.

Desus će podržati mandatarku Alenku Bratušek da bi "prekinula haotično političko stanje", dok dosadašnji premijer Janša nije opovrgao sumnju da je korumipran, već je "samo zaoštrio krizu" u zemlji.

Vođa poslaničke grupe Nove Slovenije Matej Tonin je rekao da njegova stranka neće podržati predloženu mandatarku, ali joj je poželio uspjeh, dok je Laslo Genc u ime predstavnika mađarske i italijanske manjine, zahvalio odlazećoj vladi za korektan rad u korist manjinskih zajednica i založio se za što skorije prevremene izbore.

Glasanje o novoj mandatarki Alenki Bartušek se očekuje kasno večeras, nakon rasprave koja je utoku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije