U susjednoj zemlji kreću pilot projekti zabava s cijepljenim građanima

2
Radiosarajevo.ba
U susjednoj zemlji kreću pilot projekti zabava s cijepljenim građanima
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Premda je danas bilo samo devet posto pozitivnih među testiranima na COVID-19, odnosno ukupno 665, do kraja ovog mjeseca neće biti dodatnih popuštanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj, odlučni su u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Naime, prije dodatnog popuštanja mjera nekoliko sljedećih sedmica ća se provoditi pilot-projekti održavanja raznih događanja kojima će moći prisustvovati na početku samo građani cijepljeni dvjema dozama, s tim da od posljednjeg cijepljenja moraju proći dvije sedmice, piše Jutarnji list.

Potom će se organizirati skupovi na kojima će biti i oni koji su u najviše posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu.

Sedmicu dana nakon događaja, sudionici takvih okupljanja testirat će se PCR testovima, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze, brojke onih koji će moći na takve priredbe postupno će se povećavati.

Napominje se da će svi sudionici sudjelovati dobrovoljno, a dok traje skup, neće nositi maske niti se pridržavati distance. O rezultatima ovisi hoće li idući potez ka većem otvaranju biti omogućavanje koncerata i drugih većih događanja s većim brojem ljudi koji imaju neki oblik zaštite.

Ni u Zagrebu za sada ne razmišljaju o popuštanju mjera, ali ističu da, na primjer, PCR testovi pokazuju da sve više testiranih ima sve manje virusa u brisu. Naime, sve je više onih kojima se za dokaz covida-19 mora raditi i više od 30 tzv. ciklusa kako bi se dokazalo da je osoba pozitivna na koronu. No, ono što i dalje zabrinjava stručnjake jest činjenica da broj umrlih i dalje ne pada istim intenzitetom kao i broj zaraženih, pa je tako i danas zabilježeno 45 preminulih od covida-19.

Naglašavaju da su umjereni optimisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije