U Srbiji više od 20.000 oboljelih od nove gripe

Radiosarajevo.ba
U Srbiji više od 20.000 oboljelih od nove gripe

U Srbiji je od nove gripe do sada oboljelo između 20.000 i 30.000 građana, rekao je za „Blic” ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

On je najavio i da će danas biti potpisan ugovor sa „Novartisom” o nabavci vakcina, kao i da srbijanske vlasti trenutno pregovaraju sa švajcarskom kompanijom o tome da rok za isporuku tri miliona vakcina ne bude mart nego kraj januara, budući da se glavni talas obolijevanja očekuje odmah posle Nove godine, prenosi Slobodnaevropa.org

Srbija proglasila epidemiju nove gripe

Dr Branislav Tiodorović, predsjednik Komisije za nabavku vakcine i član Radne grupe za pandemiju, nada se da će Srbija najveći broj vakcina dobiti do kraja januara, jer u februaru i martu „nema smisla sprovoditi vakcinaciju”.

“Borimo se da „Novartis” natjeramo da nam daju vakcinu koju su možda namijenili nekoj drugoj zemlji gdje nije proglašena epidemija. Sigurno ćemo uspjeti da do kraja januara dobijemo bar milion i po doza", rekao je Tiodorović za “Blic”.
.
Inače, ministar zdravlja Milosavljević izjavio je da se proglašenjem epidemije neće desiti ništa spektakularno, ali da je to dokaz da je država ozbiljno pristupila problemu.

“Trenutno je nepovoljna epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja. Nije se lako riješiti ovog virusa, a podsjećam da će se obolijevanja od H1N1 u 90 posto slučajeva završiti kao obična gripa", rekao je Milosavljević.

On je naveo da će za dva dana iz bolnice izaći studentica koja je imala teži oblik obolijjevanja od novog virusa i bila priključena na respirator 20 dana, kao i da su dobro svi pitomci Vojne gimnazije.

"U ovom trenutku ništa se spektakularno neće dogoditi proglašenjem epidemije. Sprovodit će se vakcinacija i pojačan epidemiološki nadzor", naveo je ministar zdravlja Republike Srbije za „Blic“.

Hrvatska: Treća žrtva nove gripe

U BiH virusom H1N1 zaražena 131 osoba

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije