U Srbiji svaka druga žena izložena nasilju

Radiosarajevo.ba
U Srbiji svaka druga žena izložena nasilju

U Srbiji je svaka druga žena bila izložena nekom obliku nasilja u porodici, psihološkom, ekonomskom, fizičkom ili seksualnom, upozorava se u saopštenju UN programa za razvoj, javlja Tanjug.

Svaka druga žena, odnosno 54,2 posto žena u Srbiji u toku svog života bude izložena nekom vidu nasilja, govore podaci istraživanja iz 2010. godine. Najrasprostranjenije je psihičko nasilje (46 posto), kombinacija psihičkog i fizičkog nasilja (17,3 posto), zatim fizičkog, ekonomskog i psihičkog nasilja (12 posto), te psihičkog i ekonomskog nasilja (8 posto). Čak 30 posto žena koje su bile izložene nasilju preživjelo je neki težak oblik fizičkog nasilja poput davljenja, pečenja ili napada oružjem.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana žena, UNDP je najavio i da će nastaviti aktivno podržavati institucije Vlade Srbije u planiranju i sprovođenju integrisanog odgovora na nasilje nad ženama kroz uspostavljanje partnerstava sa civilnim društvom.

UNDP je pozdravio napore Srbije usmjerene ka ratifikaciji Konvencije Saveta Evrope za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Nasilje nad ženama je jedini oblik kršenja ljudskih prava koji je prisutan u svim zemljama na svijetu i koji je neraskidivo povezan sa duboko ukorijenjenim rodnim nejednakostima", navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da zato odgovor mora biti jedinstven i sa jasnom porukom da nasilje i nasilnici ne smiju proći nekažnjeno, "a da žrtve nasilja moraju dobiti adekvatne usluge podrške u zajednici, održive i sa obezbijeđenim dovoljnim sredstvima za rad".

Upozorava se i da postojanje nasilja nad ženama u privatnom i javnom životu predstavlja prepreku održivom razvoju, i da se prevenciji i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja mora prići kaonajozbiljnijem pitanju ugrožavanja ljudskih prava.

Ukazuje se i na potprebu usklađivanja nacionalnih propisa sa međunarodnim aktima, kao što su Konvencija UN o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i Deklaracija UN o eliminisanju nasilja nad ženama, što je "od ključnog značaja za postavljanje standarda zaštite žrtava nasilja".

"Muškarci jesu u najvećem broju slučajeva počinioci nasilja nad ženama, ali većina muškaraca nije nasilna", navodi UNDP, naglasivši da je aktivno savezništvo muškaraca i dječaka sa ženama neophodno u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije