U Srbiji se ponovo pojavila svinjska gripa

Radiosarajevo.ba
U Srbiji se ponovo pojavila svinjska gripa

U Srbiji je ponovo dokazano prisustvo virusa gripe tipа А (H1N1), poznatijeg kao "svinjska" ili "meksička gripa".

Nа оsnоvu izvjеštаја Institutа zа јаvnо zdrаvljе Vојvоdinе u Nоvоm Sаdu, u оkviru sеntinеl i virusоlоšкоg nаdzоrа nаd оbоljеnjimа sličnim gripi i аkutnim rеspirаtоrnim infеkciјаmа, 9. јаnuаrа 2014. gоdinе iz sеntinеlnоg uzоrkа bоlеsničkоg mаtеriјаlа dоkаzаn је virus gripe tipа А (H1N1), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut", javlja Anadolu Agency.

Incidеnciја оbоljеnjа sličnih gripi i dаljе sе оdržаvа nа niskоm nivоu kојi је ispоd еpidеmiјskоg prаgа nа tеritоriјi Srbiје.

U Srbiji je zbog zaraženosti ovim virusom u prvoj polovini prošle godine živote izgubilo 14 lica.

Izazivač svinjske gripe (tzv. Meksičke gripe) je virus influence H1N1. Nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa. Dokazi trenutno ukazuju na to da je glavni način prenosa novog virusa Influenca A (H1N1) sa čovjeka na čovjeka, putem kapljica koje se izbacuju tokom govora, kihanja ili kašljanja. Inkubacija traje od tri do pet dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kihanje i povišena tjelesna temperatura.

Simptomi svinjske gripe

Simptomi svinjske gripe su gotovo identični kao i kod obične gripe: povišena tjelesna temperatura (veća od 37.8°C), promuklost, upala grla, zapušen nos i curenje iz nosa, kihanje, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima, zamor. U mnogo slučajeva, kod oboljelih od svinjske gripe, kao jedan od simptoma javlja se i proliv (dijareja) i povraćanje, a zabilježeni su i slučajevi upale pluća.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji inkubacija kod svinjske gripe (vreme proteklo od infekcije do ispoljavanja simptoma svinjske gripe) traje i do sedam dana, ali u najvećem broju slučajeva inkubacija svinjske gripe je od dva do pet dana.

Oni koji posumnjaju da imaju svinjsku gripu treba da se jave ljekaru. U većini slučajeva svinjska gripa predstvlja neprijatnost kao i obična gripa. Statistika o smrtnosti od svinjske gripe je ohrabrujuća. U Evropi se na 500 slučajeva oboljelih jedan završi smrću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije