U Srbiji prošle godine rođeno najmanje beba od 1900. godine

Radiosarajevo.ba
U Srbiji prošle godine rođeno najmanje beba od 1900. godine

U Srbiji je protekle godine rođeno manje djece nego u vrijeme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata, izjavio je danas demograf Goran Penev i dodao da je za povećanje nataliteta potrebno promijeniti ekonomsku situaciju u zemlji.

Penev je ukazao da najnoviji rezultati Republičkog zavoda za statistiku kažu da je protekle godine rođeno samo 65.000 beba, što je najmanji broj rođene djece od 1900. godine, piše Fena.

Od 168 općina u Srbiji u 160 je negativan prirodni priraštaj, a statistika upozorava da obitelj u Srbiji u prosjeku ima jedno i po dijete, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

"Već godinama je više umrlih nego rođenih, a u Crnoj Travi protekle godine nije rođena nijedna beba. Jedino u beogradskim općinama Surčin i Zvezdara, u Raškoj, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Bujanovcu i Preševu je pozitivan prirodni priraštaj", rekao je Penev gostujući na RTS-u.

On je podsjetio da u je posljednjih deset godina više od 100.000 ljudi umrlo, a broj živorođenih stalno opada. 

"Nivo fertiliteta skoro 60 godina je ispod nivoa koja osigurava prostu reprodukciju. To je kako posljedica iseljavanja, tako i rađanja u ranijim razdobljima", rekao je Penev. 

On je naglasio da je potrebna dugoročna populacijska politika, a ne "ad hoc" u svrhe izborne kampanje, ali i poboljšanje ekonomske situacije da bi mladi mogli formirati porodicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije