U Srbiji otkrivena nova droga, 800 puta jača od marihuane

Radiosarajevo.ba
U Srbiji otkrivena nova droga, 800 puta jača od marihuane
/ Foto: MUP Srbije
U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva za zdravlje u Srbiji je otkrivena i zaplijenjena nova droga, 800 puta jača od marihuane.

Riječ je o supstanci, sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može izazvati teško oštećenje zdravlja, kazali su za srbijanske medije iz Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu za zdravlje Srbije.

Ovo je svjetski važna vijest s obzirom na to da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Europske unije (EU)", kazali su.

Ova droga će u Srbiji odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje.

"Supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja", naveli su iz centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije