U Srbiji obavezna vakcinacija protiv ovih 11 bolesti, kazne drastično skočile

Radiosarajevo.ba
U Srbiji obavezna vakcinacija protiv ovih 11 bolesti, kazne drastično skočile
FOTO: EPA / Ilustracija

Srbija je prošle sedmice dobila novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu u četvrtak, 7. maja, dan pošto je objavljen u Službenom glasniku. 

Svako ko ne bude poštovao odredbe ovog Pravilnika, bit će kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara (od 830 do 2.500 KM), s obzirom na to da je, u međuvremenu, minimalna kazna, koja je bila 30.000 dinara (500 KM), podignuta.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestao je da važi prethodni koji je posljednje izmjene pretrpio 2018. godine, prenosi Telegraf.

Obavezna vakcinacija protiv 11 bolesti 

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija lica određenog uzrasta su - tuberkuloza, difterija, tetanus, dječija paraliza, veliki kašalj, male boginje, rubela, zauške, hepatitis B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije.

Postoji sedam bolesti za koje je obavezna aktivna i pasivna vakcinacija osoba koje su u posebnom riziku, da dobiju tešku kliničku sliku. Pored virusa gripa, tu su i hepatitis B, meningokokne bolesti, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b, varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Cijeli tekst najnovijeg Pravilnika možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije