U Srbiji i dalje traje akcija 'Grom': Početak obračuna države sa organiziranim kriminalom

Radiosarajevo.ba
U Srbiji i dalje traje akcija 'Grom': Početak obračuna države sa organiziranim kriminalom

U opsežnoj akciji srbijanske policije pod nazivom 'Grom', koja je počela u petak, 6. decembra, zaplijenjene su velike količine narkotika i podnesene krivične prijave protiv više od 180 osoba, od čega je 70 zadržano u pritvoru, saopštili su danas republički tužlac Zagorka Dolovac i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, prenosi Anadolu Agency.

Predstavljajući rezultate akcije za koju je istaka da i dalje traje, Dolovac je navela da je sud za 70 osoba osumnjičenih za rasturanje droge i druga krivična djela odredio pritvor, protiv 180 lica su podnijete krivične prijave, a da očekuju da još sto lica bude krivično procesuirano.

"Krajnje je ozbiljna rešenost države da se obračuna sa dilerima droge. Predložićemo sudu najoštrije kažnjavanje počinilaca. Akcija teče efikasno, očekujem dobre rezultate", rekla je Dolovac navodeći da su u akciji na teritoriji cijele Srbije učestvovala sva tužilaštva.

Prema njenim riječima, izvršen je pretres na više od 900 lokacija, a u 310 zapljena pronađeno je više od 21 kilograma droge, od toga više od sedam kilograma heroina i pet kilograma kokaina.

Selaković je ocijenio da Srbija u posljednjih pet godina nije imala sveobuhvatniju i opsežniju akciju protiv kriminalnih grupa koje s bave rasturanjem droge od akcije 'Grom'. Rekao je da je akcija pokrenuta i koordinirana od Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Vlade Srbije. Ocijenio je da su policija i tužilaštvo bili na visini zadatka i izrazio uvjerenje da će i sudovi biti represivni i preventivni.

"Država šalje poruku da nisu sigurni krivci za učinjeni organizovani kriminal, da je spremna da ih privede licu pravde", poručio je Selaković.

Srbijanski ministar pravde je takođe ocijenio da borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji nikada nije bila transparentnija.

"Alarmirajući javnost određena lica su upozoravala na kriminal u svojim sredinama", rekao je on, aludirajući na slučaj kad su građani Obrenovca po gradu polijepili slike sa biografijama lica za koja tvrde da su dileri.

Na novinarsko pitanje da li su u akciji uhapšene krupne ribe, Selaković je odgovorio potvrdno i naveo primjer da je kod jednog uhapšenog otkriveno pet kilograma droge.

Tokom akcije koja je pokrenuta krajem prošle sedmice, otkrivena je jedna laboratorija za proizvodnju droge, zaplijenjeno je 27 pištolja, 16 pušaka, jedan puškomitraljez, četiri bombe i 525 grama plastičnog eksploziva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije