U Srbiji 25 osoba preminulo od groznice zapadnog Nila

Radiosarajevo.ba
U Srbiji 25 osoba preminulo od groznice zapadnog Nila

U Srbiji je od groznice zapadnog Nila umrlo 25 osoba, službeno je prijavljeno 210 slučajeva te bolesti, a 203 pacijenta su hospitalizirana, potvrdio je državni Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, prenosi Hina.

Prema podacima službeno evidentiranim do 17. septembra, od 25 preminulih osoba 12 ih je iz Beograda, gradskih i prigradskih opština uz rijeke Savu i Dunav, te opština u Vojvodini.

Kako se navodi na internetskoj stranici Instituta, svi umrli pacijenti bili su stariji od 50 godina i liječeni su od neke hronične bolesti.

Groznica zapadnog Nila je virusno oboljenje, koje se javlja uglavnom tokom ljeta, u uslovima visokih temperatura i velike vlažnosti zraka. Virus prenose tigrasti komarci ugrizom i nije prenosiv kontaktom među ljudima.

Stručnjaci u Srbiji posljednjih su mjeseci nekoliko puta pozivali da se preventivnom uništavanju legla komaraca mora posvetiti više pažnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije