U Splitu uhapšena dvojica osumnjičenih za ratne zločine u BiH

Radiosarajevo.ba
U Splitu uhapšena dvojica osumnjičenih za ratne zločine u BiH

Dvojica hrvatskih državljana (1968. i 1965.) uhapšena su jučer u Splitu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u BiH, a nakon isptitivanja sudac istrage im je odredio istražni pritvor, javlja Fena.

U saopštenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH ne navode se inicijali okrivljenika ni otkuda su, već se samo ističe kako postoji osnova sumnje da su okrivljenici tokom 1993. godine na području BiH, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, protivno odredbama međunarodnog prava, veći broj zatočenih civila Bošnjaka u logorima ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, pri čemu su im nanosili tjelesne ozljede.

Tereti ih se da su ovakvim postupanjem prouzrokovali smrt zatočenog civila Bošnjaka (1959.).

Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja bojazni da će okrivljenici boravkom na slobodi pobjeći i zbog postojanja osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. S obzirom da je sudac istrage djelomično prihvatio prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog postojanja osobito teških okolnosti kaznenog djela, protiv odbijajućeg dijela navedenog rješenja ovo državno odvjetništvo će podnijeti žalbu, navodi se u saopštenju.

Inače, hapšenje u Splitu uslijedilo je dva dana nakon sarajevskog susreta glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Mladena Bajića, glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića i glavnog tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića. Oni su u Sarajevu dogovorili razmjenu časnika za vezu čija je zadaća poboljšavanje međusobne komunikacije radi učinkovitijeg procesuiranja počinitelja ratnih zločina. Glavni odvjetnici Hrvatske, BiH i Srbije tom su prigodom istaknuli kako nastavljaju suradnju čiji je cilj onemogućiti bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba koje zloupotrijebe državljanstvo druge države.

Zbog sumnje da je kao pripadnik HVO-a počinio ratni zločin nad Bošnjacima na području Širokog Brijega tokom 1993. godine, u Splitu je prošle sedmice uhapšen i na ispitivanje na Županijsko državno odvjetništvo priveden Ivan Hrkać zvani Čikota. Nakon ispitivanje je pušten jer je sudac odbio zahtjev za pritvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije