U Sloveniji potrvđen treći, a u Srbiji prvi slučaj H1N1

Radiosarajevo.ba
U Sloveniji potrvđen treći, a u Srbiji prvi slučaj H1N1

U Sloveniji su u srijedu zabilježena dva nova slučaja svinjske (nove) gripe, čime se broj slučajeva te bolesti popeo na tri, objavio je u srijedu Institut za zaštitu zdravlja (IVZ), ustanova zadužena za praćenje te bolesti.

U oba slučaja bolest je u srijedu potvrđena testom u nacionalnom referalnom laboratoriju za influencu. U zabilježenom slučaju svinjske gripe, nakon onog zabilježenog prošlog tjedna, oboljela je o žena koja se u Sloveniju vratila iz SAD-a, a prije toga bila je na krstarenju po Srednjoj Americi.

Izvan je životne opasnosti, dobro se osjeća i u fazi je oporavka, objavio je IVZ. U trećem slučaju, odnosno drugom zabilježenom u srijedu, oboljeli je muškarac koji se vratio iz Francuske, a imao je simptome karakteristične za svinjsku gripu - visoku temperaturu, kašalj, te bolove u ždrijelu i mišićima. Referalni centar analizirao je u srijedu i pet drugim uzoraka, ali su rezultati testiranja na svinjsku gripu bili negativni.

H1N1 i u Srbiji

Prvi slučaj nove gripe registrovan je u Srbiji, saopćio je u srijedu ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević. Oboljeli je 29-godišnji muškarac iz Beograda koji je od 18. do 22. juna boravio u Argentini.

"Njegovo zdravlje je stabilno", rečeno je u Vladi Srbije.

Oboljeli je u srijedu smješten u izolaciju na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Beogradu, a virus gripe H1N1 je potvrđen na Institutu Torlak.

U svijetu je do sada, kako su javile zdravstvene službe, od nove gripe oboljelo skoro 55.000 osoba, a 238 osoba je umrlo, prenosi BBC.U velikoj većini slučajeva riječ je o blagim simtomima oboljenja i oboljelima nije bila potrebna ljekarska pomoć. Osobe koje su oboljele od gripe H1N1 mogu postati prenosioci zaraze i prije nego što se kod njih uoče simtomi bolesti u koje spadaju visoka temperatura i kašalj.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije