Umjesto da novac troše na doček Nove godine, donirat će ga ugroženoj djeci

AA
Umjesto da novac troše na doček Nove godine, donirat će ga ugroženoj djeci
U gradovima regije Sandžak neće biti organizovanog dočeka Nove godine, slavlja i koncerata na trgovima i otvorenom.

Lokalne samouprave u sandžačkim općinama po drugi put zaredom će novčana sredstva predviđena za javna slavlja preusmjeriti u humanitarne svrhe i pomoć za djecu bez roditelja. 

Grad Novi Pazar će, umjesto na doček Nove godine, koji priređuje većina gradova i općina u Srbiji, odlukom gradonačelnika Nihata Biševca, novčana sredstva preusmjeriti na podršku djeci bez roditeljskog staranja. 

Direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru, gradske ustanove koja se bavi organizacijom kulturnih manifestacija i koncerata, Husein Memić je rekao da će za djecu bez oba roditelja biti izdvojeno oko 1,5 million dinara i da je to najbolji poklon kojim bi nekoga mogli da obraduju za Novu godinu. 

“Često zaboravljamo na one kojima je najneophodnija pomoć. Ovo je dobar gest i već vidim da na primjeru Novog Pazara i drugi gradovi počinju da rade po istom principu”, rekao je Memić.

Prema evidenciji ovdašnjeg Centra za socijalni rad, sedamdeset devet mališana bez roditelja dobiće na dar po 10.000 dinara (84,4 eura). 

Novi Pazar je ovakvu akciju realizovao i krajem prošle godine kada je istim novčanim iznosom obradovano sedamdeset troje djece.

Grad Novi Pazar je ovim povodom uputio poziv ustanovama i pojedincima iz okruženja da ukoliko imaju mogućnosti, djeci bez roditeljskog staranja i socijalno ugroženim kategorijama pruže materijalnu podršku i olakšaju ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih potreba. 

Javnog slavlja u noći između 31. decembra i 1. januara neće biti u Tutinu, Sjenici, Priboju i Prijepolju, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz tih lokalnih samouprava. 

U Prijepolju neće biti proslave na trgovima, ali neće biti ni preusmjeravanja sredstava za humanitarne svrhe jer od ranije nisu bila predviđena za estradu

U Priboj će, takođe drugu godinu za redom, dočekati bez organiziranog slavlja ne otvorenom. Kako je potvrdio zamjenik predsjednika Općine Priboj Saša Vasilić umjesto za slavlje novčana sredstva u iznosu od oko 700.000 dinara će biti usmjerena za ljetovanje oko 60 socijalne ugrožene djece. 

U Sjenici će određena sredstva namijenjena za javne proslave preusmjeriti za djecu ometenu u razvoju

Općina Tutin će umjesto za novogodišnje slavlje 500.000 dinara preusmjeriti na socijalna davanja

Ranijih godina novogodišnje slavlje u Novom Pazaru organizirano je uz koncerte muzičkih zvijezda iz regiona čiji honorari su iznosili desetine hiljada eura

Praznična atmosfera, slavlje u restoranima i kafićima

U Novom Pazaru i gradovima iz okruženja nekoliko dana pred kraj kalendarske godine vlada praznična atmosfera. Centar grada i pješačka zona Novog Pazara i ove godine je ukrašena novogodišnjom rasvjetom. U gradovima su, pogotovo u podnevnim i popodnevnim satima, povećane gužve u saobraćaju zbog dolaska gastarbajtera. Na ulicama su tezge i štandovi za prodaju novogodišnjih ukrasa i poklona. 

U kafićima, restoranima i hotelima uveliko spremaju svoje ponude povodom dočeka 2018. godine. Rezervacije u Novom Pazaru i gradovima u okruženju, u zavisnosti od programa i menije kreću od 5 do 100 eura. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije