U Podgorici otvorena prva sinagoga

Radiosarajevo.ba
U Podgorici otvorena prva sinagoga

U Podgorici je danas otvorena sinagoga, prva u Crnoj Gori, a smještena je u prostorijama Jevrejske zajednice, gdje je odvojen adekvatan prostor za molitvu.

Jevrejska zajednica je ranije od lokalnih vlasti Podgorice dobila parcelu za gradnju sinagoge i kulturnog centra koji bi trebali biti otvoreni 2015. godine.

Jevreji u Crnoj Gori su se organizirali kao udruga građana 2011. godine i ubrzo nakon osnivanja udruga je prerasla u vjersku nacionalnu zajednicu, s kojom je država ugovorom prije dvije godine regulirala odnose, javio je Tanjug.

Predsjednik Jevrejske zajedniceJasha Alfandari kazao je ranije da u Crnoj Gori ne postoji antisemitizam.

Jevreji koji žive u Crnoj Gori ne znaju što je antisemitizam, rekao je Alfandari i najavio otvaranje i škole u sklopu jevrejskog kulturnog centra, koja će funkcionirati po izraelskom nastavnom programu.

Alfandari je kazao da Jevrejska zajednica ima veoma korektne odnose s Vladom Crne Gore, a razlog tome je što, kako je naveo, obje strane poštuju jedna drugu.

Vlada Crne Gore je godinu dana nakon našeg osnivanja imala dovoljno sluha da najstariju religiju prizna kao zvaničnu, bez obzira koliko jevreja ima u Crnoj Gori, rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije