U oktobru počinje suđenje za zločine u Srebrenici

Fena
U oktobru počinje suđenje za zločine u Srebrenici
/ Hangar Kravice
Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazao je za 26. oktobar početak suđenja u procesu "Srebrenica" koji se vodi protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS-a.

Oni su optuženi za zločine nad civilima, a danas je završeno pripremno ročište.

Suđenje je zakazano i za 27. oktobar, rekla je glasnogovornica suda Tanja Koljenšić.

Današnje pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a na suđenju u oktobru imat će priliku svoju odbranu u cijelosti iznijeti u prisustvu javnosti i medija.

Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je okrivljene za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u suizvršilaštvu, a optužnicu u ovom slučaju zastupaju zamjenici tužitelja za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni su optuženi da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovni tvom, tako sto su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije