U Novom Sadu sahranjen haški optuženik Goran Hadžić

Anadolija
U Novom Sadu sahranjen haški optuženik Goran Hadžić
/ Goran Hadžić (EPA)
Haški optuženik i nekadašnji predsednik samoproklamovane “Republike Srpske Krajine” Goran Hadžić sahranjen je danas na Novom groblju u Novom Sadu.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, ali ne i predstavnici državnih vlasti.

Goran Hadžić umro je u utorak u Novom Sadu, a sahrani su, između ostalog, prisustvovali njegovi prijatelji iz haškog zatvora - bivši predsednik Vlade Srbije Nikola Šainović i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, u pratnji funkcionera svoje stranke. 

Goran Hadžić se u optužnici Tužilaštva tribunala teretio za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

On je od podizanja optužnice bio u bjekstvu, da bi u julu 2011. godine bio uhvaćen na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Hadžiću je suđenje prekinuto u oktobru 2014. godine zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, da bi mu u novembru iste godine bio dijagnostikovan tumor mozga. Na privremenu slobodu prvi put je pušten sredinom aprila 2015. godine gde je bio do 8. maja, kada je otišao u Hag radi neophodnih kontrola. Ponovo se vratio u Novi Sad početkom juna 2015. godine i zbog narušenog zdravstvenog stanja nije se vraćao u Sheveningen.

Haški tribinal optužio je Hadžića za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije