U Mitrovici ranjen srpski poslanik kosovske skupštine

Radiosarajevo.ba
U Mitrovici ranjen srpski poslanik kosovske skupštine
Petar Miletić, sekretar stranke koja prihvata Kosovo (Foto: Blic)

Na sjeveru Kosovske Mitrovice u ponedjeljak ujutro dogodio se novi incident u kojem je hicima iz vatrenog oružja lakše ranjen jedan od deset srpskih zastupnika u kosovskom parlamentu i glavni sekretar Samostalne liberalne stranke za Kosovo Petar Miletić, čija je stranka prihvatila kosovske političke institucije i uključila se u legalan politički život na Kosovu.

Situacija na sjeveru Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, i dalje je napeta nakon što je u petak na protestima Srba, koji su protestirali protiv otvaranja ureda kosovske vlade za izdavanje ličnih dokumenata, ubijen je doktor Mesud Džeković a ranjeno je jedanaest ljudi.

Prema najavama, o situaciji u Mitrovici sutra će raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a na izvanrednoj sjednici.

U jutrošnjem napadu, koji se dogodio blizu Miletićeva stana, čelnik Samostalne liberalne stranke za Kosovo zadobio je ozljede nogu.

Regionalni glasnogovornik Kosovske policije za sjever Kosova Ergin Medić izjavio je lokalnim medijima da je uviđaj u toku te da se za informativni razgovor s ranjenim dužnosnikom čeka dozvola liječnika.

Prema riječima direktora bolnice na sjeveru Mitrovice Milana Jakovljevića, Miletić je zadobio prostrijele rane u obje natkoljenice, no nije životno ugrožen. Zasad nisu poznati motivi i počinitelji ovoga napada, prenosi Hina.

U Mitrovici, gradu etnički podijeljenom duž rijeke Ibar, s Albancima u južnom i Srbima u sjevernom dijelu, živi oko 20.000 Srba koji većinom odbijaju prihvatiti kosovske političke institucije i Beograd smatraju svojom prijestolnicom.

U Kosovskoj Mitrovici jedna osoba poginula, jedanaest ranjeno
Niko nije osumnjičen za eksploziju u Kosovskoj Mitrovici

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije