U masovnoj grobnici kod Rudnice do sada pronađeno 50 žrtava

Radiosarajevo.ba
U masovnoj grobnici kod Rudnice do sada pronađeno 50 žrtava

U masovnoj grobnici "Kamenolom" kod Rudnice, opština Raška, do sada je pronađeno najmanje 50 posmrtnih ostataka albanskih civila stradalih za vrijeme sukoba na Kosovu.

Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je danas da je veliki dio lokacije detaljno istražen, a forenzičko-arheološkim radovima, otkriveno je više od 43 tijela i veći broj dijelova tijela.

"U ovom trenutku minimalni broj žrtava procenjuje se na 50", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navodi se da nadležni državni organi i tim sudskih vještaka iz Republike Srbije, u saradnji sa stručnjacima EULEX-a i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica, šest nedjelja nakon početka radova i ekshumacija na području kamenoloma Rudnica, opština Raška, nastavljaju aktivnosti na pronađenoj lokaciji masovne grobnice.   

Do sada ekshumirani posmrtni ostaci NN lica su u procesu obdukcije i identifikacije, a u sljedećih nekoliko nedjelja predviđa se početak istraživanja druge lokacije za koju se pretpostavlja da se na njoj takođe nalaze posmrtni ostaci u okviru ovog kamenoloma.

Lokaciju kamenolom Rudnica, obišli su predstavnici udruženja porodica nestalih lica srpske i albanske nacionalnosti sa prostora Kosova koji su se tom prilikom bliže upoznali sa metodologijom rada kao i budućim aktivnostima na ovoj lokaciji.

U ekshumaciji tijela učestvuju i čanovi Međunarodnog komiteta crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestala lica.

Radovi na iskopavanju tijela žrtava započeli su krajem aprila ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije