U Kragujevačkom 'Fiatu' pronašli masovnu grobnicu

Radiosarajevo.ba
U Kragujevačkom 'Fiatu' pronašli masovnu grobnicu

Početak ekshumacija tajne masovne grobnice u krugu fabrike 'Fiat' u Kragujevcu potvrdio je sumnje da se tamo nalazi više destina zemnih ostatka žrtava koje su bez suđenja ubile komunističke vlasti poslije Drugog svetskog rata, piše Blic.rs.

"Do sada je otkriveno više desetina skeleta i pojedinačnih ostataka na lokaciji parkirališta kod nekadašnje zgrade „Energetike“, na samom kraju fabričkog kruga „Fijata“. Veličina grobnice je otprilike 10 puta 15 metara. Šezdesetih, prilikom širenja fabričkog kruga „Zastave“, na ovom mestu sagrađen je parking, iako se znalo za masovnu grobnicu. Tada je oštećen površinski sloj grobnice, pa se na njenom početku nalaze samo delovi skeleta, dok su na većoj dubini kompletni skeleti - rekao je za Blic istoričar Srđan Cvetković iz državne Komisije za tajne grobnice.

Po njegovim riječima, sumnja se da su u pitanju žrtve koje su ubile partizanske jedinicem, a to  potvrđuje i to da je nakon uklanjanja sloja zemlje u dubini oko metar istraživački tim Instituta za sudsku medicinu otkrio gomilu nedogorelih svijeća.

Mnogi svjedoci sjećaju se kako su se na tom mjestu godinama nakon rata okupljali potomci streljanih i tu palili svijeće. Na mjestumasovne grobnice pronađene su i čahure metaka, prenosi Blic. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije