U junu 'Mapa puta' za ukidanje viza

Radiosarajevo.ba
U junu 'Mapa puta' za ukidanje viza

Predstavnici kosovske vlade dogovorili su  u srijedu s funkcionerima Evropske komisije da Kosovo sredinom juna dobije "mapu puta" za viznu liberalizaciju sa zemljama EU.
   
"Ovo je veliki dan Kosovo. Sve je spremno da kasnije u junu predamo „mapu puta“ za Kosovo, izjavio je u Bruxellesu evropski komesar za proširenje Stefan Fuele nakon sastanka s delegacijom vlade Kosova koju je predvodio potpredsjednik vlade Hajredin Kuci.
   
Iako Fule nije naveo konkretan datum, izvor iz kosovske delegacije rekao je Tanjugu da će mapa puta biti predata 14. juna.

Prištinska delegacija je u Bruxellu sa Fueleom i evropskom povjerenicom za unutrašnje poslove Cecilijom Malstroem otpočela dijalog o uspostavljanju vladavine prava što je, kako je rečeno, “dio rane faze procesa proširenja".

S obzirom da ga ne priznaju sve zemlje EU, Kosovo formalno nije dio procesa proširenja, ali je strukturni dijalog, uz dodjeljivanje "mape puta", dio napora da se pošalje poruka da ono ipak ima evropsku perspektivu. Napori Kosova u ovom pogledu potrebni su u područjima reforme pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, te osiguranja prava manjina.

Vodič za liberalizaciju viza je instrument kojim se određuju konkretni zadaci u procesu ukidanja viza.
   
Kosovo je jedino na zapadnom Balkanu čiji građani i danas u zemalje EU mogu da putuju samo uz prethodno pribavljanje vize, podsjeća Tanjug.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije