U januaru će biti riječi i o sjeveru Kosova

Radiosarajevo.ba
U januaru će biti riječi i o sjeveru Kosova

 Krajnji cilj dijaloga, koji se pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU)  održava između Beograda i Prištine je stabilan i siguran Balkan, s perspektivom da se jednog dana priključi Uniji, a na sljedećem sastanku 17. januara biće govora i o sjeveru Kosova, najavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
 
Ashton je, u intervjuu za novogodišnji broj Večernjih novosti, najavila da će, u nastavku pregovora, dvije strane moći da sugerišu kojim temama i problemama žele da se bave, ali da će na sastanku 17. januara, biti pregledan ostvareni napredak, naročito po pitanju integrisanog upravljanja prelazima, kao i da će biti riječi o sjeveru Kosova.
       
Na pitanje kako vidi rješenje problema koji su se iznenada pojavili u primjeni posljednjeg dogovora oko zajedničkog upravljanja prelazima, Ashtonova je odgovorila da vjeruje da su oni prevaziđeni, jer su "obje strane dobro radile na nivou eksperata" i da prelazi funkcionišu.
       
"Sada je važno konsolidovati postignute rezultate i poboljšati uslove rada na novim prelazima", rekla je ona.
       
Ashton je rekla da nije iznenađena napretkom dijaloga između Beograda i Prištine, da je zadovoljna prvim konkretnim rezultatima, ali da postoji još mnogo toga što treba uraditi.
       
"Vjerujem u iskrenost posvećenosti koju sam čula od obje strane, od naših prvih kontakata, tokom ovog leta i jeseni. Zadovoljna sam prvim konkretnim rezultatima. Ali ja znam, i obje strane to znaju, da postoji još mnogo toga što treba da se uradi. Predstoje mnogi veliki izazovi s kojima se mora suočiti i teške odluke koje treba da se donesu", ocijenila je Ashton.
 
Evropska predstavnica rekla je i da su i srpski premijer Ivica Dačić i kosovski Hashim Thaci u dijalogu "pokazali zrelost i političku hrabrost".
       
"Sve izgleda i zvuči kao razgovor dvojice ljudi koji imaju mnogo toga da kažu jedan drugom, koji su spremni da rade, da razgovaraju i koji čine da se stvari kreću naprijed. To je njihov dijalog i ja sam tu samo da bih ga olakšala. Do sada, obojica su pokazala zrelost i političku hrabrost. Nadam se da će moći da nastave da budu iskreni, direktni i konstruktivni jedan prema drugome", istakla je Ashton.
 
Upitana da li je realno da Srbija na proljeće dobije datum za pretprijemne pregovore i da pregovori zaista započnu u junu, ona je uputila na zaključke Savjeta za opšte poslove i dodala da će u prvoj polovini 2013. biti održan sastanak "s ciljem moguće odluke o otvaranju pretprijemnih pregovora za članstvo u EU, pod uslovom da bude ostvaren dovoljan napredak".
 
Ashton nije željela da komentariše platformu o Kosovu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, rekavši da je "agenda EU za proces dijaloga poznata" i da su "decembarski zaključci Savjeta za opšte poslove jasni u vezi s tim kakve su namjere, očekivanja i ponude EU".
       
"Ono što EU želi je stabilan i bezbjedan zapadni Balkan, koji će, takav, jednog dana naći svoje mjesto u evropskoj porodici", zaključila je Ashton za beogradski list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije