U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori


U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima nešto više od 3,7 miliona birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine. 

Na oko 6,5 hiljada biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela, njih ukupno 9576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Lokalni čelnici biraju se direktno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. Teoretski je moguće da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova.

Birališta u Hrvatskoj zatvaraju se u 19 sati, do kad je na snazi izborna šutnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije