... / U Hrvatskoj planiraju da potope tri sela i crkvu zbog izgradnje jezera

19. 10. 2021. u 13:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stanovnici Gornjeg Kosinja, Mlakve i dijela Bakovca imaju dvije godine za iseljenje, jer će 2024. njihove kuće prekriti akumulacijsko jezero.

Dok iz HEP-a koji vodi projekt na području Kosinja tvrde da su sve dogovorili, mještani tvrde da im se nitko nije obratio, piše RTL.

Ni nakon pola stoljeća rasprava i najava ovaj projekt kojim se planira potapanje tri sela, još nema epilog.

''Niko nije došao već godinama tu, da održe sastanak, da vidimo šta je s nama Kosinjanima'', rekao je mještanin Ivan Klobučar.

Josip je u ovom selu zasnovao obitelj i ne želi ga napustiti. Ljuti ga, kaže, što o svojoj sudbini čita uglavnom iz novina.

''Niko nikad nije napravio sastanak s nama, pogotovo otkad je doneseno da je od strateškog interesa. Mi životom branimo’’, rekao je mještanin Josip Pintar.

Mještani Gornjeg Kosinju protive se izgradnji akumulacije i potapanju crkve, kaže lokalni svećenik.

''Mještani su svojim potpisima pokazali da su oni većinom protiv toga. Imamo minimalno 450 potpisa, možda sada i više'', rekao je velečasnik Pero Jurčević, župnik u Gornjem i Donjem Kosinju. 

''Ne znam po kojoj logici bi se crkva iz 1692. godine smjela potopiti. To je problem Ministarstva kulture koje se ne oglašava. Vršena su i arheološka nalazišta i bila je još starija crkva ispod sv. Jeronima. Još 60 spomenika kulture, od kojih su neka i pravoslavna'', napomenuo je župnik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)