U Hrvatskoj od subote na snazi 'krizni porez'

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj od  subote na snazi 'krizni porez'

Hrvatski sabor danas je usvojio tzv. "krizni porez", po čijim će se odredbama, od sutra pa do kraja iduće godine, na sve plate, penzije te druga primanja iznad 3.000 kuna (oko 800 maraka) plaćati poseban porez.

Na cjelokupne iznose od tri do šest hiljada kuna plaćat će se 2 posto novog poreza, dok će se iznosi veći od šest hiljada kuna oporezivati po stopi od 4 posto, javila je Hina.

Parlamentarna većina prihvatila je i u ovaj zakon ugradila vladine amandmane po kojem u primanja koja će se oporezovati ulazi i dividenda i udio u dobiti.

U saborskoj raspravi postavilo se i pitanje kako je moguće da se Zakon o posebnom porezu na sva primanja može primjenjivati već od sutra jer ne postoje prelazne i završne odredbe.

Ministar Šuker rekao je kako ne postoje zakonske prepreke te da će se još danas na službenim stranicama ministarstva finansija pojaviti sva uputstva dodajući kako "ide subota i nedjelja", a radit će i otvoreni telefoni u njegovu ministarstvu gdje se mogu postavljati pitanja vezana za primjenu zakonu.

fena/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije