U Hrvatskoj 1.104 zaraženih virusom svinjske gripe

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj 1.104 zaraženih virusom svinjske gripe

Hrvatsko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je izvijestilo kako je na danas održanom radnom sastanku Stožera za praćenje pojavnosti pandemijske gripe razmatrana aktualna situacija vezana uz pandemijsku gripe, javlja Hina.

U cijeloj Evropi ima oko 64.000 oboljelih te je zabilježeno 280 smrtnih slučajeva, dok je u Hrvatskoj do sada zabilježeno 1.104 oboljelih osoba, od čega je 313 slučajeva bolesti laboratorijski potvrđeno. Najveći broj zaraženih je utvrđen u Zagrebu i Splitu.

"Ne preporučuje zatvaranje škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova"


"Važno je istaknuti kako nema bitnih odstupanja u pojavnosti pandemijske gripe od onih sezonske gripe. U idućih nekoliko dana dodatno će se distribuirati 50.000 doza antivirusnih lijekova do ordinacija opće/obiteljske medicine i to razmjerno broju osiguranika te i dalje na snazi ostaje preporuka oboljelima da se jave svojim liječnicima opće/obiteljske medicine u slučaju pojave simptoma gripe", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Stožer ne preporuča zatvaranje škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova, niti promjenu režima posjete bolesnicima na bolničkim liječenjima. Što se tiče zaštitnih maski, one se preporučaju samo u bliskom kontaktima s oboljelima tijekom liječenja i njege", dodaje se.

Započinje cijepljenje protiv sezonske gripe

Iz ministarstva podsjećaju kako u četvrtak, 5. novembra, započinje cijepljenje protiv sezonske gripe te su pozvali sve ranjive skupine da se cijepe. Cjepivo je, kao i dosad, besplatno za osobe starije od 65 godina, hronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. Ostali će građani cijepljenje plaćati.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je od subote, kada je od svinjske gripe preminuo 61-godišnji Luka Matovac, prijavljeno još 12 slučajeva zarazom virusom H1N1 čime se broj prijavljenih popeo na 266. Od petka su na Odjel za infektivne bolesti KBC-a Split primljene četiri osobe, od kojih su dvije imale težu kliničku sliku.

20-godišnjaku i 45-godišnjaku su dijagnosticirane obostrane upale pluća, no izvan su životne opasnosti. Pet pacijenata je pušteno na kućnu njegu te je njih još desetak leži na Odjelu. 35-godišnji zatvorenik koji je prošlog tjedna prebačen iz ćelije u bolnicu nema svinjsku gripu te još nema straha od širenja virusa H1N1 u zatvoru.

Vezano:
U Srbiji potvrđena 162 slučaja svinjske gripe
RS: Novi slučaj svinjske gripe

index.hr/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije