U Dubrovniku će biti izgrađen islamski centar

Radiosarajevo.ba
U Dubrovniku će biti izgrađen islamski centar

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, u Gradskoj vijećnici su potpisali ugovor kojim je Grad Dubrovnik donirao 990 hiljada kuna (oko 253 hiljade KM) za uređenje objekta u Gružu, gdje će biti smještena Islamska zajednica.

Riječ je o bivšoj zgradi veličine 380 četvornih metara, koja se nalazi na adresi Radnička 4, a ima prizemlje i kat. Uz to, kako je kazao gradonačelnik, već dvije godine Islamskoj zajednici pružaju logističku potporu u ostvarenju ovog projekta, a najavio je kako će se na Dubcu riješiti i 160 grobnih mjesta za muslimanska groblja.

"Dubrovnik je primjer koji pokazuje kako se u društvo integrira zajednica i kako se ima otvoren pristup u rješavanju životnih pitanja. Donacija Grada potvrda je naših dobrih odnosa. Zahvaljujem se gradonačelniku i njegovim suradnicima na ovom aktu koji je povijesni čin, a ime gradonačelnika Vlahušića ući će u povijest Islamske zajednice u Hrvatskoj upisano zlatnim slovima", kazao je muftija Hasanović.

On je naglasio, javila je agencija Anadolija kako je ovo primjer za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju u koju Hrvatska uskoro ulazi.

Prostor koji je trenutno devastiran, planira se u slijedećih šest mjeseci privesti svrsi, kazao je predsjednik Islamske zajednice u Dubrovniku Haris Bilanović, dodajući kako nije riječ o džamiji, nego o društvenom centru u kojem će se odvijati kulturno-vjerske aktivnosti dubrovačke Islamske zajednice. Dubrovački imam Salkan ef. Herić kazao je kako ideja o islamskom domu u Dubrovniku zapravo postoji još od 1939. godine.

Inače, kupnja objekta i njegovo uređenje koštat će oko četiri miliona kuna (oko milion KM).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije