U Crnoj Gori o polinu i Jadransko-jonskoj cesti

Radiosarajevo.ba
U Crnoj Gori o polinu i Jadransko-jonskoj cesti


Uoči posjete Crnoj Gori, gdje će se danas susresti s najvišim zvaničnicima ove zemlje, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je za Dnevni avaz da je evropski put ove dvije zemlja glavna tema sastanaka.

Bevanda kaže da će s predsjednicima Vlade, države i Skupštine Crne Gore Milom Đukanovićem, Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem razgovarati o unapređenju bilateralne i regionalne saradnje.

„Teme razgovora bit će europski put, regionalna suradnja, euroatlantske integracije i regionalni stambeni fond. Razgovarat ćemo o ekonomiji, prometu i komunikacijama, a teme su jadransko-jonska cesta i plin. Smatram da moramo revitalizirati razgovore i pregovore o jadransko-jonskoj autocesti. Opći je interes da se ta stvar pokrene. Ovaj projekt bi puno toga donio BiH, jer bi 110 kilometara te autoceste prolazilo kroz naš teritorij, a time bi BiH postala dio regionalne priče“, kazao je Bevanda.

Dodao je da je dosta toga već urađeno kroz komunikaciju sa premijerima Srbije i Hrvatske, Ivicom Dačićem i Zoranom Milanovićem.

„Jednostavno, to treba pokrenuti. Novci za početak izrade studijske dokumentacije stoje neiskorišteni. Crna Gora ima studijsku dokumentaciju, a Hrvatska je već odradila taj dio priče. Postoji i interes Albanije“, istakao je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije