U Briselu počela 'Dekada Balkana'

Radiosarajevo.ba
U Briselu počela 'Dekada Balkana'

U Briselu se održava samit posvećen Zapadnom Balkanu. Raspravljat će se da se period između 2010. i 2020. godine označi dekadom Balkana. Govori se o evropskoj integraciji i ekonomskoj situaciji daje se i poseban osvrt na BiH.

Hrvatska uskoro članica EU

U Briselu je već počela konferencija o Zapadnom Balkanu. Organizatorima nije uspjelo da dovedu neka zvučnija imena. Od predstavnika Srbije tu su Božidar Đelić i Ivan Vejvoda, a od predstavnika BiH zamjenik ministra vanjske trgovine, Vilin Primorac.

"2010 do 2020 – desetljeće Balkana" - pod ovim naslovom održan je prvi krug rasprave na kojoj je slovenački premijer Borut Pahor izjavio kako će „uskoro Hrvatska i Island biti 28. i 29. članica EU-a", naglašavajući kako se „radi o osobnom mišljenju, ali da je to ipak i tihi konsenzus Evropskog vijeća".

Pahor je rekao da će nakon ulaska u EU Hrvatske i Islanda uslijediti razdoblje promišljanja unutar EU te da zasigurno čitav niz godina neće biti nastavka proširenja. Ovakva poruka je sve samo ne ohrabrenje za zemlje zapadnog Balkana. Glavni pregovarač Republike Hrvatske Vladimir Drobnjak je naglasio kako će Hrvatska svojim pozitivnim iskustvom u pregovorima biti mjerilo i uzor ostalima. On je rekao da je Hrvatska pokazala da proširenje može biti uspješno i u jugoistočnoj Evropi.

Nije "beauty competition"

Srbijanski potpredsjednik vlade Božidar Đelić nije mogao prejudicirati kada će Srbija dati zahtjev za članstvo. Predstavnica Evropskog parlamenta, zadužena za proračun, Ingeborg Gräßle, upozorila je na opasnost da zapadni Balkan postane rupa bez dna. Ona traži izvještaj Europske komisije o stvarnom napretku zemalja regiona, a ne uljepšavanje rezultata. Članstvo u Evropskoj uniji nije natjecanje u ljepoti već ozbiljna stvar, poručila je zastupnica Gräßle.

BiH - najproblematičnija

Najviše zabrinutosti je ponovno iskazano za Bosnu i Hercegovinu, a koliko je ozbiljno stanje pokazuje i činjenica da iz Bosne i Hercegovine na ovoj konferenciji o zapadnom Balkanu nije došao niti jedan službeni predstavnik iz Sarajeva.

Neovisno od konferencije o Zapadnom Balkanu, u Briselu su šefovi diplomatija EU odlučili da razgovore o operaciji ALTHE-a nastave u januaru sljedeće godine. Predsjedavajući Vijećem ministra , švedski ministar vanjskih poslova, Carl Bildt, najavio je da će ubuduće nova šefica evropske diplomatije, Catherine Ashton, biti nadležna za ovo pitanje. Evropski ministri su sa sastanka u Briselu još jednom poručili da je transformacija OHR-a neophodan preduslov za podnošenje kandidature BiH za članstvo u Uniji. Sa druge strane Srbiji se kao uslov za taj čin pretpostavlja saradnja sa Tribunalom u Hagu.

dw-world.de/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije