U Beogradu uhapšen Pukanićev ubica

Radiosarajevo.ba
U Beogradu uhapšen Pukanićev ubica

Nakon više od pola godine provedenih u bijegu, u Beogradu je uhapšen Željko Milovanović Gavra, kojeg se tereti za ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Vijest o hapšenju je za B92 potvrdio Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Srbije, koji je naveo kako je Milovanović u trenutku hapšenja bio naoružan.

Policija još uvijek traga za jednim osumnjičenikom u slučaju Pukanićevog ubojstva - Bojanom Gudurićem. Podsjećamo, potjernica za Milovanovićem i Gudurićem je raspisana još 4. studenog 2008. godine, a u travnju ove godine je raspisana i nagrada od po 100.000 kuna za informacije koje će dovesti do njihovog hapšenja.

Milovanovića se tereti da je na dan ubojstva na parkiralište ispred prostorija NCL Media grupe dovezao moped s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevog Lexusa. Pretpostavlja se da je Milovanović kasnije sa skrivene pozicije nadgledao Pukanićev automobil i eksplozivnu napravu aktivirao pomoću daljinskog radio uređaja.

Hrvatska traži Milovanovića od 1994. godine

Milovanović, koji ima i hrvatsko i BiH državljanstvo smatra se jednim od najopasnijih kriminalaca u regiji, a povezuje ga se i sa zemunskim klanom. Milovanović, koji je poznat i pod nadimcima "Crveni vjetar", "Gavro" i "Letač", rodom je iz Belog Manastira, a tamo ga pamte kao problematičnu osobu još iz njegove rane mladosti.

Na Županijskom sudu u Osijeku je 1994. godine podignuta optužnica protiv Milovanovića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Baranje i za njim je raspisana međunarodna potjernica, jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, koje ga još uvijek traži za to kazneno djelo.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije