U Beogradu suđenje za krađu Cezanneove slike

Radiosarajevo.ba
U Beogradu suđenje za krađu Cezanneove slike


Suđenje četvorici optuženih za krađu slike Paula Cezannea Dječak u crvenom prsluku, kao i još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine trebalo bi da se nastavi sutra u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na optuženičkoj klupi su Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević. Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal terete se da su od 2008. do 11. aprila 2012. godine kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija evropskih zemalja upotrebom sile oduzimali umjetnička dijela velike vrijednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije. Potom su sami ili preko posrednika od vlasnika umjetničkih dijela zahtijevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika ili nudili slike na prodaju zainteresovanim kupcima, navodi tužilaštvo.

U optužnici se precizira da su 10. februara 2008. godine iz muzeja u Cirihu odnijeli četiri vrijedne umjetničke slike Claudea Moneta, Vincenta van Gogha, Edgara Degasa i Paula Cezannea. Vrijednost ukradenih djela u Švicarskoj je procijenjena na 180 miliona franaka.

Optuženi se terete za krivična dijela razbojništvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dijela, dok se Pekovića tereti i za nedozvonjeno držanje i nošenje oružja.

Prilikom pretresa njihovih stanova pronađeno je i zaplijenjeno 1,49 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije