U Beogradu pretučen novinar Teofil Pančić

Radiosarajevo.ba
U Beogradu pretučen novinar Teofil Pančić


Teofil Pančić, novinar nedjeljnika "Vreme" i kolumnista RSE napadnut je i pretučen metalnom šipkom u subotu uveče u gradskom autobusu u Zemunu.

Pančić je primljen u bolnicu gdje mu je konstatovana kontuzija glave i povrede na desnoj ruci. Policija je obavila razgovor sa Pančićem i izvršila uviđaj povodom ovog, po svoj prilici, planiranog napada.

Napad su izvršila dva muškarca koja su Pančića izvjesno vrijeme pratila i potom ušla za njim u autobus na stanici na Trgu Branka Radičevića u Zemunu. Na očigled putnika napadačii su izvadili metalnu šipku i njom udarali Pančića po glavi i tijelu.

U razgovoru za program RSE Teofil Pančić kaže da napad na njega nije slučajan već planiran.

"Kada sam ušao u autobus ušla su dva mladića odmah iza mene, očigledno da su čekali. Odmah su počeli, jedan s jedne strane drugi s druge, da me udaraju. Udarali su me, najviše po glavi nečim tvrdim za šta se kasnije ispostavilo da je metalna šipka. Jednostavno su me tukli bez riječi ili ja jednostavno nisam bio svestan da su govorili. Ali očigledno je da je napad bio potpuno ciljan, nimalo slučajan, nije bila nikakva pljačka u pitanju nego očigledno lično usmjeren napad. Po svoj prilici su me pratili i to se desilo naočigled svih putnika od kojih niko nije reagovao ni na koji način, niko nije htioo da sačeka policiju, ni vozač. Svi su su otišli, policija je došla poslije desetak minuta i izvršila uviđaj", rekao je za RSE Pančić.

Na pitanje da li misli da je razlog napada jedan od njegovih tekstova odgovorio je: "Ja ne znam šta bi drugo moglo da bude...Nikome se ništa nisam zamjerio ni lično, ni finansijski, nikom ne dugujem ništa."

Povodom napada na Teofila Pančića već stižu mnogobrojna reagovanja i osude.

Predjsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović pozvao je ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da učini sve kako bi što brže bili pronađeni napadači.

Sličan zahtev uputili su i Udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Povodom cijelog slučaja oglasile su se i političke partije, među prvima Liberalno demokratska parija i stranka G17 plus.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije