Beograd: Preminuo ugledni novinar Dragoljub Žarković

Radiosarajevo.ba
Beograd: Preminuo ugledni novinar Dragoljub Žarković
Foto: RAS Srbija / Dragoljub Žarković

Dragoljub Žarković, novinar i dugogodišnji glavni urednik sedmičnika  "Vreme", preminuo je danas u Beogradu u 69. godini, objavio je Blic

Dragoljub Žarković rođen je 1951. godine u Beogradu, gdje je i diplomirao na novinarskom smjeru Fakulteta političkih nauka. Prije "Vremena" je bio novinar i urednik u novinskim kućama "Politika", od 1974. do 1987. i u "Borbi" do 1990. godine.

Žarković je bio neumorni borac protiv režima Slobodana Miloševića. Autor je više televizijskih emisija i projekata i dobitnik mnogih novinarskih nagrada. Od 2000. godine predavao je na Fakultetu političkih nauka na kursu istraživačkog novinarstva. Osim toga, skoro osam godina je bio kolumnista dnevnog lista Blic.

Žarkoviću je 2018. godine dodijeljena nagrada za životno djelo, povodom Dana Udruženja novinara Srbije (UNS). U obrazloženju žirija navedeno je da "Žarković nije od onih novinara koji se udvaraju političarima, čak ni kada o njima ne misli loše, dok obrnuto ne važi".

U nekoliko navrata je isticao da je veliki pobornik teorije da, sem šest osnovnih novinarskih pitanja – ko, šta, gde, kada, kako i zašto, treba uvesti i sedmo, a to je „U čijem je to interesu?“ Ovo pitanje smatrao je ključnim za ozbiljno novinarstvo. 

"Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija "Vremena" Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet, objavio je sedmičnik "Vreme". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije