U Beogradu preminuo Jovo Kapičić

Radiosarajevo.ba
U Beogradu preminuo Jovo Kapičić

Nekadašnji general Udbe i narodni heroj Jugoslavije Jovo Kapičić preminuo je u 94 godini života, javio je B92.

Kapičić je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik i ambasador SFRJ u Mađarskoj i Švedskoj. Kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije, obavljao je komandne dužnosti vezane za Goli otok.

Početkom 2010. godine Jovo Kapičić je ponovo dospio u žižu javnosti povodom objavljivanja knjige Goli otoci Jova Kapičića, autorke Tamare Nikčević. Knjiga se sastoji od serije intervjua sa Kapičićem o Golom otoku i drugim kontroverznim temama jugoslovenske prošlosti. U ovoj knjizi Kapičić negira da je na Golom otoku bilo maltretiranja i ubistava zatvorenika, što je izazvalo burne reakcije javnosti.

On je priznao da je tamo bilo nevinih ljudi, ali napominje da su za to krivi sudski i drugi državni organi, a ne uprava zatvora:

„Bilo je hapšenja bez kontrole. Čak trećina je bila nevino optužena. Država duguje izvinjenje tim ljudima".

Kapičić je ostao pri stavu da je Goli otok bio neophodan, u sjenci očekivane sovjetske invazije na Jugoslaviju.

I da znam, ne bih rekao gde je Draža

U Srbiji je tokom 2009. i 2010. vođena velika državna potraga za grobom Draže Mihailovića, a Jovo Kapičić je tada izjavio: "I da znam, ne bih rekao gde je Draža", da se od njega ne bi pravio kult ličnosti".

Nakon njegovih priča u javnosti o ubistvima četnika i njemačkih ratnih zarobljenika, u Srbiji se oglasilo čak i Tužilaštvo za ratne zločine, koje je reklo da će proveriti navode i da se niko ne može nekažnjeno hvaliti zločinima.

Kao general UDBE, Kapičić je iz Višegrada koordinirao hvatanje Draže Mihailovića.

U vrijeme raspada Jugoslavije, početkom devedesetih, Kapičić se protivio Miloševićevoj "nacifašističkoj" politici.

„Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima", rekao je Kapićić.

U decembru 2011. su ga na ulici u Beogradu fizički napali i povrijedili nepoznati počinioci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije