U Beogradu performans protiv granica s Kosovom

Radiosarajevo.ba
U Beogradu performans protiv granica s Kosovom

Aktivisti Inicijative Nikad granica, koja okuplja nekoliko ultradesničarskih organizacija, održala je jučer u centru Beograda performans kojim su poručili da neće biti granice između Kosova i Srbije i da premijer Ivica Dačić vodi "banana politiku", javio je dopisnik agencije Anadolija.

"U situaciji dok režim, zajedno sa Hašimom Tačijem, gradi granicu prema Kosovu i Metohiji i ugrožava opstanak Srba u pokrajini, Inicijativa Nikad granica će na Sretenje 15. februara u 12:00 sati ispred Hrama Svetog Save održati skup Buna protiv granice kojim će se usprotiviti ovakvom bezakonju", saopštili su aktivisti ove inicijative.

Na performansu u Knez Mihajilovoj ulici u Beogradu tokom akcije Uvek banana, nikad granica, mladići obučeni u uniforme Oslobodilačke vojske Kosova, preko granične rampe, u znak protesta,  dijelili su novinarima banane.

Cilj akcije je bio ukazati ,kako su rekli, na politiku "banana države" koju vodi premijer Dačić.

Jedan od aktivista je rekao da će na praznik 15. februara, u znak srpskog ustanka biti održana buna protiv granice Srbije i Kosova i da to treba da podsjeti da "Srbija nije banana država".

Inicijativa Nikad granica je saopštila i da se "iako je bio obavešten i pozvan na skup premijer Ivica Dačić nije pojavio".

Premijer Srbije Ivica Dačić je, odbacivši optužbe da je počinio krivično djelo i da je znao o kome se radi, prošle sedmice izavio da se 2008. godine susretao sa Radoljubom Radulovićom, zvanim "Miša Banana", za kojeg se sumnja da je jedan od saradnika odbjeglog narko bosa Darka Šarića.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije