U Beogradu nastavljeno suđenje vođi Obraza

Radiosarajevo.ba
U Beogradu nastavljeno suđenje vođi Obraza


Svjedočeći na nastavku suđenja Mladenu Obradoviću, vođi ultradesničarske organizacije Obraz, Marija Savić iz organizacije Labris rekla je da su pripadnici LGBT populacije grafite Obraza Čekamo vas shvatili kao direktnu prijetnju smrću i poziv na linč, javlja Tanjug.

Ukinuta presuda desničaru Mladenu Obradoviću

Predstavnica udruženja Labris svjedočeći u Prvom osnovnom sudu na ponovljenom suđenju vođi Obraza Mladenu Obradoviću zbog optužbi za širenje diskriminacije prema homoseksualnim osobama pred otkazanu Paradu ponosa 2009. u Beogradu, rekla je da je atmosfera zastrašivanja nastavljena i nakon neodržane parade.

Ona je navela da je Obradović nastavio da se pojavljuje u sudnici noseći majicu sa natpisom Čekamo vas i dodala da su se pojedini članovi organizacije Obraz, koja je zabranjena u junu prošle godine, pojavljivali na mitinzima u Beogradu, ponekad čak i s predstavnicima vlasti.

Na suđenju je saslušan i svjedok Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse, a potom puštene su fotografije grafita i video snimak Pederbal.

Na sljedećem pretresu, zakazanom za 30. maj, svjedočiće Miloš Popović i Krsta Milovanović, aktivisti zabranjene organizacije Obraz.

Ustavni sud zabranio je djelovanje Obraza u junu 2012. na zahtjev Republičkog javnog tužilaštva.

Parada ponosa u Beogradu nije održana 2009. godine, pošto je policija zbog bezbjednosnih razloga donijela rješenje o izmještanju skupa i ponudila dvije alternativne lokacije, Ušće i Palatu Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tužili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom garantovanih prava.

Beogradska Parada ponosa nije održana ni 2011. i 2012. godine, pošto je policija također zbog bezbjednosnih razloga zabranila sve skupove.

U neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra 2010. godine, kada je Parada održana, povrijeđeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, i pričinjena je velika materijalna šteta. Mladen Obradović i njegova organizacija Obraz sumnjiče se za organizaciju nereda na Paradi 2010. godine.

Tokom prvog pokušaja održavanja Parade ponosa u Beogradu, 2001. godine, brutalno su prebijeni pripadnici LGBT populacije na Trgu Republike.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije