U beogradskoj Povorci ponosa će šetati 2.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
U beogradskoj Povorci ponosa će šetati 2.000 ljudi

Organizatori Parade ponosa u Beogradu,  kao i predstavnici evropskih institucija izrazili su danas očekivanje da će sutra biti održana šetnja LGBT osoba u glavnom gradu Srbije, javlja dopisnik Anadolu Agency.

U obraćanju medijima i na International Belgrade Pride Forumu 2014. danas je posebno istaknuta podrška države i Vlade Srbije kako bi se skup održao. Jedan od organizatora Parade ponosa Boban Stojanović je rekao da vjeruju da će parade biti i da su ovoga puta državne institucije podržale njeno održavanje.

"Onog trenutka kada se Pride desi mi ćemo znati da je podrška bila iskrena", rekao je Stojanović navodeći da su tokom prethodnih dana imali susrete sa članovima Vlade i Parlamenta Srbije.

On je ocijenio kao pozitivan način izvještavanja medija rekavši da je to doprinijelo smanjenu tenzija jer nisu, kako je rekao, najavljivali da će biti "krvi do kolena".

Organizatori Beograd Pridea, ipak, izrazili su zabrinutost zbog današnjih skupova protiv Parade ponosa i upitali šta će se desiti ako dođe do nekog incidenta.

Predstavnici EU, Vijeća Evrope, EP i OSCE-a, na skupu u Medija centru Beograd, posebno su ukazali da su poštovanja prava LGBT osoba i pravo na okupljanje osnovne tekovine EU i demokratije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Michael Devenport je podsjetio da je i Ustavni sud Srbije dva puta donosio odluku kojom je konstatovao da je zabrana okupljanja kršenje ustava i da je LGBT zajednica u Srbiji žrtva diskriminacije.Dodao je da je to slučaj i u mnogim evropskim zemljama.

"Zadatak svih nas je da se borimo protiv homofobnih stavova u društvu. Potrebno je objektivno medijsko izvještavanje", rekao je Devenport, naglasivši da bi bio veoma razočaran da se Parada ponosa ne održi sutra u Beogradu.

Prema najavama organizatora Parade ponosa bi trebalo da sutra počne u podne ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici odakle će krenuti šetnja ulicom Kneza Miloša do raskrsnice na Trgu Nikole Pašića, te ispred Skupštine Srbije Beograda biti održan završni skup.

Oni koji žele učestvovati u šetnji na Paradu ponosa mogu da uđu iz tri pravca: iz pravca Slavija, sa raskrsnice ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, i iz pravca Željezničke stanice kod stare zgrade Generalštaba. Organizatori očekuju da u šetnji bude oko 2.000 ljudi.

Na ulicama Beograda, osim ispred Medija centra, skoro i da nema policajaca, a ove godine su po prvi put istaknuti i bilbordi kojim se poziva na Paradu ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije