U Aleji zaslužnih građana sahranjena Ružica Sokić

Radiosarajevo.ba
U Aleji zaslužnih građana sahranjena Ružica Sokić

Filmska i pozorišna glumica Ružica Sokić sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, javlja agencija Beta.

Preminula Ružica Sokić

Sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili i Tanja Bošković, Bogdan Diklić, Nikola Simić, Eva Ras, Bora Todorović, Boris Tadić, Predrag Ejdus i muftija Muhamed Jusufspahić.

U pozorištu Atelje 212 održana je komemoracija povodom smrti Ružice Sokić, u prisustvu porodice i brojnih prijatelja, kolega i poštovalaca umjetnice. Glumica Renata Ulmanski rekla je na komemoraciji da su djela Ružice Sokić blistava i mnogobrojna, u mjeri da ih nije moguće nabrojati.

"Malo znamo sa kakvom mukom i odricanjem su nastajala njena dela, to znaju samo najbliži", rekla je Ulmanski. Ona je citirala nekadašnjeg upravnika Ateljea 212 Miloša Hadžića koji je rekao da je veliki svijet pozorišta dovoljan da mu se pripada cijelim bićem.

"To je i Ruža uradila, ali je u taj svet više unela, nego ponela", rekla je Ulmanski i dodala da je Ružica Sokić u svijetu glume, filma i pozorišta ostala "svoja i sama" i da je to bila velika cijena, ali i domet. Glumica Mira Banjac rekla je da je Ružica Sokić otišla i za sobom ostavila veliki "miraz" koji će dugo nadživjeti njen život.

Na komemoraciji su prikazani dijelovi filmskih i pozorišnih ostvarenja Ružice Sokić.

Glumica Ružica Sokić umrla je u četvrtak 19. decembra u Beogradu, u 79. godini, nakon duže bolesti. U svijet glume je ušla još kao djevojčica, a u karijeri je ostvarila više od 40 filmskih uloga. Bila je nagrađena Srebrnom i Zlatnom arenom na festivalu u Puli, a najveće uloge ostvarila je glavnim ulogama u filmovima Kad budem mrtav i beo (1967) i Žuta (1973).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije