Tužno sjećanje na pad grada: Molitva i svijeće u krugu vukovarske bolnice

4
AA
Tužno sjećanje na pad grada: Molitva i svijeće u krugu vukovarske bolnice
Foto: Anadolija / Molitva i svijeće u krugu vukovarske bolnice

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove godine je u večernjim satima u krugu Opće bolnice Vukovar organizovano paljenje svijeća i molitva.

Molitvu u krugu bolnice, odakle će sutra krenuti Kolona sjećanja, predvodilo je vukovarsko svećenstvo.

U krugu vukovarske bolnice bio je veliki broj građana Vukovara. Ovo je već tradicionalno okupljanje i odavanje počasti svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata u Hrvatskoj. To je mjesto odakle je nakon pada grada prije 31 godinu odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate.

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Dan sjećanja na žrtve Vukovara: 30 godina od sloma odbrane grada u Hrvatskoj

Dan sjećanja na žrtve Vukovara: 30 godina od sloma odbrane grada u Hrvatskoj

Dani oko 18. novembra su posebno teški za sve one koji su proživjeli pakao Vukovara 1991., a posebno za one koji još uvijek tragaju za najmilijim.

U Vukovaru će se sutra, povodom Dana sjećanja, koji je i državni praznik, okupiti cijeli državni vrh te brojni građani i branitelji iz cijele Hrvatske i inostranstva.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba.

Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije