Tužiteljstvo za ratne zločine pregledat će Arkanove sefove

Radiosarajevo.ba
Tužiteljstvo za ratne zločine pregledat će Arkanove sefove

Tužiteljstvo za ratne zločine pregledat će sefove komandanta Srpske dobrovoljačke garde, poznate i kao paravojna formacija "Tigrovi", Željka Ražnatovića Arkana u okviru postupka provjere materijala koji mu je proslijeđen iz Haaškog suda, javlja Fena

Provjeru dva sefa koji se nalaze u Komercijalnoj banci izvršit će tužitelji i policija, precizirao je za Tanjug tužitelj Vladimir Vukčević.

On je napomenuo kako će sadržaji sefova biti provjereni kako bi se utvrdilo što se u njima nalazi u okviru prikupljanja dokaza u vezi sa događajima za koje je Haag 1997. optužio Ražnatovića.

Po njegovim riječima, provjera materijala koji je u okviru međunarodne saradnje tužiteljstvo dobilo iz Haaga je u toku i osim provjere sefova provode se i druge istražne radnje.

Nakon toga bit će odlučeno hoće li se pokrenuti kazneni postupak za događaje koje je svojevremeno ispitivalo Haaško tužiteljstvo, naveo je Vukčević.

Haaško tužiteljstvo je 1997. godine podiglo optužnicu protiv Ražnatovića zbog ratnih zločina koje je izvršila njegova paravojna jedinica Tigrovi 1995. godine u Sanskom Mostu i ostalih zločina.

Arkanovi sefovi prvi put su nedavno spomenuti na suđenju njegovoj udovici Svetlani Ražnatović Ceci koju je za dug od 116.000 eura tužio Vojislav Đurković iz Bijeljine.

I u tom postupku, Viši sud je odlučio da utvrdi sadržaj sefova, koji prema svjedočenju ljudi iz banke nisu otvarani od Ražnatovićevog ubistva 15. januara 2000. godine, punih 14 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije