Tužilaštvo traži 40 godina za Jocu Amsterdama

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo traži 40 godina za Jocu Amsterdama

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas Specijalnom sudu u Beogradu da Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, osudi na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva vlasnika hvatskog Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića 23. oktobra 2008. u Zagrebu, javlja Tanjug.

U završnoj riječi, tužilac je predložio da se pripadnici beogradskog dijela njegove ekipe Željko Milovanović, kao direktni izvršilac ubistva, osudi na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović, koji je, prema stavu tužilaštva, bio zadužen za logističku podršku, osudi na ne manje od 15 godina.

Zamjenik tužioca Jovica Jovanović rekao je da je Jocić organizovao ubistvo Pukanića po nalogu NN lica koje mu je za to platilo 1,5 miliona eura, napominjući da je motiv ubistva bilo koristoljublje.

Nakon izlaganja završnih riječi sud će zakazati izricanje presude.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu i do prošle zime je bio u pritvoru kada je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine .

Prema srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Zagrebački sud nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručioca ubistva, pa tako ni motiv Pukanićeve likvidacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije